Spektakulær geometri


Geometria Borealis (Geobo) konstruerer unike geometriske byggverk. Bedriften er nyoppstartet og holder til i Tromsø. Hovedfokus er geodetiske domer basert på selvbærende kuppelformede konstruksjoner. Sluttresultatet er spektakulære bygg som i utgangspunktet har samme bruksområde som et vanlig hus.

Geobo ønsker å tilby og videreutvikle nye modeller som oppfyller både praktiske behov, er innovative og som kan by på litt artistiske løsninger. Det er viktig for bedriften å etterlate minimale avtrykk i miljøet, og de strekker seg langt for å levere bærekraftige produkter.

Initiativtakerne har solid erfaring med tradisjonelt håndverk. De har allerede bygget og solgt flere domer.

Ulike bruksområder

I dag tilbyr Geobo tre standarddomer, men kundene kan også få skreddersydde løsninger basert på sine behov.
• Badstu
• Grillhytte
• Drivhus

Standarddomene kommer i to størrelser: 3,5 m diameter (7,7 m2) og 5,5 m diameter (23 m2). Domene kan dekkes i ulike materialer. Materialvalg påvirker grad av eksklusivitet og pris. Alt bygges for hånd i Norge og er tilpasset norske forhold.

Fordeler ved kuppelformede byggverk

Kuppelformede byggverk er mer motstandsdyktige mot vær og vind enn tradisjonelle byggverk, grunnet sin aerodynamiske form. De holder bedre på varmen, da formen bidrar til bedre luftsirkulasjon enn i tradisjonelle byggverk. Energieffektiviteten i en kuppelformet konstruksjon kan faktisk være opp til fire ganger høyere enn en kvadratisk. Til tross for at geodetiske domer er lettere og krever mindre materialer enn tradisjonelle bygg, er de også strukturelt sterkere. De blir også proporsjonalt sterkere desto større de er!

På Boligmesse i Skarphallen, Tromsø helgen 12.-14. november 2021 kan publikum oppleve romfølelsen i en av domene som er utstilt på messen.

Tekst: GeoBo/Ann-Helen Haaning Johnsen
Foto: GeoBo