Ditt nye baderom


Skal du pusse opp badet eller ønsker deg ny baderomsinnredning? Kanskje du er ute etter fliser til gulv eller fondvegg? Da har du et hav av muligheter! Vi gir deg innblikk i trender og forteller deg hva du bør tenke på før du setter i gang planleggingen av ditt prosjekt.

Bad = egentid

Badet er mye mer enn et rom for dusjing og tannpuss. Ønske om tid til egenpleie og avslapning, gjenspeiles i investeringsviljen når badet skal bygges eller pusses opp. – Vi ser spesielt at kundene har hatt mye hjemmetid det siste halvannet året, og vil oppgradere badet, forteller Gro Gregersen, daglig leder i Modena Flisgiganten. Stadig flere ser også behovet for et ekstra bad som følge av fokus på egenpleie.

Fra tegning til ferdig baderom

Arkitekttegnede bad er stadig mer etterspurt. – Ta med måltegninger av badet og omkringliggende rom, dersom du vurderer å gjøre badet større, oppfordrer Gro. Vi gjør gjerne felles befaring med designer, rørlegger og flislegger. Da får vi utnyttet rommet maksimalt og sikrer de beste løsningene både design- og prismessig. Ingen ønsker ekstrautgifter, eller at detaljer glipper. Med vårt avanserte tegneprogram blir baderommet akkurat som på tegningen.

Trender

– Våre italienske fliser, tilbehør og baderomsinnredninger er trendsettende, fortsetter Gro. Men mange kunder velger klassisk og tidløs design. En flislagt flate skal vare i mange år. – Vi viser frem nyheter. Da kan kundene selv velge om de vil følge trendene helt eller delvis, eller gå for en mer etablert stil.

– Det er store fliser som gjelder nå. De største måler hele 1,20 x 2,40 meter og går fra gulv til tak. Slike fliser krever spesielt monteringsutstyr – noe vi også leier ut til kundene, informerer Gro. Store tapetmønstre er veldig i vinden. Varme farger som beige, terracotta og jordfarger dominerer trendbildet. Samtidig ser vi at stadig flere er åpne for knallfarger i for eksempel dusjsonen. Her kan klare grønne eller blå fliser kombineres med mer duse valører i det øvrige baderomsinteriøret.

Fliser lagt i fiskebensmønster har kommet for fullt, og lange, smale stående fliser i ulike størrelser er veldig populært. Tre er definitivt trendy, og på fliser gjengis spile- og tremønster. Dessuten holder trenden seg med fliser som ser gamle ut og som gjerne brukes i 10×10 cm format på en kontrastvegg.

De siste 2-3 årene har terrazzo kommet inn i trendbildet, og er nå på full fart inn på norske gulv og vegger. Fliser som ser ut som marmor har tatt helt av. De kommer i et stort utvalg farger, mønstre og størrelser – både silkematte og blanke.

Levetid og kvalitet

Et flislagt bad har normalt en levetid på 25 år. TEK17-forskriften gir klare retningslinjer for å forebygge blant annet fuktskader. – Håndverkerne vi benytter er fagspesialister som jobber i henhold til regelverket. Det gir sikkerhet til kundene våre, forteller Gro engasjert. Det er stor forskjell på fliskvalitet. For 400-500 kroner pr. m2, får du normalt god kvalitet. De aller billigste flisene kan skalle av eller knekke, være ujevne i kantene eller ha en buet form. Pris og kvalitet henger sammen her som ellers.

Arbeidet er den største utgiften når du skal pusse opp badet og de fleste lar fagfolk ta seg av jobben. Yngre kunder etterspør trendene først. De har som regel minst å rutte med. Vi råder dem til å bruke penger på det de ønsker seg mest i våtsonen, og heller male noen vegger. Da har man også mulighet for en rimeligere makeover på et senere tidspunkt.

Baderomsinnredning og armaturer

Tre er stadig mer dominerende i trendbildet, også på badet. Modena Flisgiganten har baderomsinnredning med 12 ulike trestrukturer. Velg også mellom 35 ulike farger. Benkeplate er viktig for helheten. Komposittmateriale, marmor og glass er populært. Matt sort, kobber og børstet gull er mest etterspurt innen armaturer. Og dusjløsninger kan være både fossefall og tropisk regn.

Andre bruksområder

Tradisjonelt har fliser i Norge vært benyttet på bad, som gulv i gangen og over kjøkkenbenken. Gro tipser om å kle peisen med fliser, eller flislegge en fondvegg i stuen. Med overflater fylt av tekstur, gir flisene en ekstra dimensjon i interiøret. – Slitestyrke og det at man unngår vedlikehold, er gode argumenter for å bruke fliser i større utstrekning, avslutter Gro.

I de enorme lokalene til Modena Flisgiganten i Lier kan du se hele 50 baderomsmiljøer utstilt. Modena feirer 35-års jubileum i år. De har vært med på Boligmesse helt siden 2003.

Modena Flisgiganten viser flere stilarter på sin stand under Boligmesse i Drammenshallen 29.-31 oktober og på Telenor Arena 5.-7. november. Ta turen innom standen deres for inspirasjon og kyndig veiledning fra erfarne fagfolk.

 

Tekst: Ann-Helen Haaning Johnsen
Foto: Modena Flisgiganten