Spar penger med varmepumpe og solenergi


Fra 2020 blir det forbudt å bruke fossil olje eller para n til oppvarming av boliger i Norge. Heldigvis finnes det miljøvennlige alternativer du kan bytte til.

– En oljefyr er lite gunstig både for lommeboka og miljøet, faktisk forurenser oljefyren like mye som re til åtte personbiler i løpet av et år. I tillegg klarer den ikke å utnytte mer enn 70-80 prosent av oljen du fyrer med, forteller Richard Granskogli, administrerende direktør i Energiverket.

Om du fjerner oljefyren og bytter den ut med en fornybar varmeløsning i løpet av 2019, kan du få opptil 25.000 kroner i støtte fra Enova. Etter 2020 mister du minst 10.000 kroner av disse, og fra 1.april vil pengestøtten for både luft/vann- og ventilasjons- varmepumper forsvinne helt.

Energiverket anbefaler, i likhet med Enova, en bergvarmepumpe.

– Bergvarmepumpe har både størst utnyttelsesgrad og lengst leve- tid. Den henter miljøvennlig, fornybar og gratis energi fra fjellet hvor det er en stabil temperatur året rundt, og fordi den ikke står ute i vær og vind, er levetiden opp mot 30 år, forklarer Granskogli.

Han legger til at du med en bergvarmepumpe kan redusere energi- forbruket med 60-80 prosent, sammenlignet med en oljekjele.

– På vinteren gir den deg billig oppvarming av bolig og varmtvann, og på sommeren kan du bruke den som et airconditionanlegg til kjøling av boligen.

Spar tusenvis av kroner

Har du problematiske grunnforhold, som for eksempel at det er for langt ned til fjell, eller om du bor over et parkeringshus, tunneler eller lignende, kan luft til vann-varmepumpe være et godt alternativ.

– En god luft til vann-varmepumpe reduserer energikostnadene dine med 50-70 prosent. Levetiden er på rundt 15 år, men er rimeligere enn bergvarmepumpene fordi du slipper kostnadene en energibrønn, forteller Granskogli.

Han presiserer at man må tenke fram i tid når man skal bytte ut oljefyren.

– Se hva du vil spare ere år fram i tid. Investerer du 100.000 kroner i en varmepumpe, kan du spare 20-30.000 kroner i året i strøm eller oljeutgifter. Selv om du må låne disse pengene med en rentekostnad på rundt 4.000 kroner i året, vil dette være lønnsomt, hevder han.

Populært med solenergi

Energiverket jobber også med solenergi, både solceller som produserer strøm og solfangere som produserer varmtvann til boligoppvarming og varmt tappevann.

– Solceller er mer fleksible ettersom strømmen kan brukes til hva som helst, men for alle med vannbåren varme bør solfangere være interessant ettersom de er 3-4 ganger mer effektive enn solcellene.

Solfangerne kombineres med Varmesentralen som både produserer og lagrer varmtvann med svært lavt varmetap.

– Standardmodellen på 500L sørger for at man «aldri» går tom selv om hele storfamilien skal stelle seg til julekvelden. I tillegg vil du slippe unna de dyre effekttoppene. Med de smarte strømmålerne styrer varmeanlegget selv når varmtvannet skal produseres, og det blir naturligvis på de tidspunktene på døgnet hvor strømmen er billigst. På standen vår finner du produktene utstilt og våre ansatte står klare for en hyggelig prat, avslutter Granskogli.