Solskjerming for alle behov


Tro det eller ei – behovet for solskjerming er faktisk større i Norge enn i Spania. Her har vi samlet åtte populære varianter, slik at du kan finne ut hva som passer deg og ditt hjem aller best.

Tekst: Ida Save
Foto: Fasadeprodukter

Årsaken til det store solskjermingsbehovet vi har her i nord, er at solbuen går mye lavere enn for eksempel i Spania. Det forteller Frode Syvertsen i HD Solskjerming.

– Her kommer sola mer skrått på, altså rett inn vinduet, og derfor kan det bli veldig høye temperaturer inne. Har du solskjerming, kan du derimot holde opptil 90 prosent av solvarmen ute.

Syvertsen anbefaler utvendig solskjerming, hovedsakelig persienner, dersom målet er å senke temperaturen inne om sommeren. Men det finnes også mange andre varianter for solskjerming, enten man er mest opptatt av å holde sola ute eller vil tilføre boligen lekre interiørelementer.

Markiser

Mens vindusmarkiser taper til persienner og screens, er terrassemarkiser populært som aldri før.

– Disse markisene gir både skygge for sola når det er varmt og en lun uteplass når det blir litt kaldere. Og begynner det å regne midt i hageselskapet, er det bare å kjøre ut markisa, så holder alle seg tørre, sier Syvertsen.

Persienner

Utvendige persienner er ifølge Syvertsen den mest effektive formen for utvendig solskjerming. Du kan vri lamellene slik at du fint kan se ut samtidig som persiennene skjermer for sola. Persienner er en god løsning for vinduer på fasader som er spesielt utsatt for sol, eller vinduer til rom du ønsker å holde kjølige. Det finnes også persienner man kan montere på innsiden av vinduet.

Persienner

Screens

Screens er en utvendig rullegardin med et nøytralt utseende som skjermer mot innsyn samtidig som den reduserer varmeinnslippet med opptil 90 prosent.

– Screens er desidert størst innen utvendig solskjerming,og salget har eksplodert de siste årene, forteller Syvertsen.

Innenifra kan man fint se ut gjennom duken. Screens passer til nesten alle bygninger og er et godt alternativ til utvendige persienner. De kan også brukes som en ekstra levegg utendørs. Bor du i et værutsatt område kan Zip screens være tingen. Disse tåler vind opptil sterk storm takket være sporet i sideskinnen.

Screens

Pergola

Med en pergola får du et mer definert rom enn om du kun bruker en terrassemarkise. Fordi føringsprofilene er fastmontert i bakken, tåler den også mye mer vind enn en ordinær terrassemarkise, samtidig som den kan trekkes tilbake.

Pergola

Lamellgardin

Disse gardinene kan brukes som både dekorasjon, romdeler og solskjerming. Lamellgardinene har et stilfullt uttrykk, gir optimal lyskontroll, og er spesielt godt egnet for store vindusflater og skråvinduer.

Plisségardiner

Plisségardiner er en lite plasskrevende gardin, som har gode solbeskyttende egenskaper. Gardinene beskytter både mot varmeinnslipp om sommeren og varmeutslipp om vinteren. Man kan lett justere lysinnslippet ved å dra gardinen ned fra toppen og opp fra bunnen. Duette er en type plisségardin som har blitt svært populær de siste årene.

– Dette er det klart beste interiørproduktet om du ønsker å holde solvarmen ute, da Duette holder 76 prosent av solvarmen ute takket være dobbel plissering, forklarer Syvertsen.

Duette plisségardiner

Rullegardin

Rullegardiner er lette å tilpasse og kommer i mange ulike varianter, enten du ønsker en ensfarget, transparent eller helt mørklagt gardin. I tillegg er de både lysdempende og varmereflekterende.

Rullegardin

Zebra

Denne solskjermingen kombinerer det beste fra rullegardiner og persienner, noe som gir et behagelig dagslys inne. Gardinen har tverrgående striper med 7,5 cm tilnærmet tett tekstil og 5 cm åpen del.

Zebra