Solide møbler – ute og inne


Det familiedrevne sagbruket Sønnesyn Sag lager enkle, solide og holdbare møbler av lokalt tømmer.

Tekst: Ida Save
Foto: Sønnesyn Sag

Sagbruket begynte med møbelproduksjon i 1992, men har røtter helt tilbake til 1800-tallet.

– Driften har gått i arv helt siden 1870-tallet, men i 1989 åpnet vi et nytt sagbruk to mil utenfor Sogndal. I tillegg til møbler, leverer vi også rundstokker til klatreparker, naturlig impregnert treverk (kjerneved) til kirkerestaureringer og gangbruer til turstier, samt villmarkspanel til hytter og hus. Vi tar også på oss spesialoppdrag, blant annet har vi stått for utsmykkingen av uteområdet til nye Bergen Kunst- og Designhøyskole, forteller daglig leder Einar Sønnesyn.

Som i generasjonene før ham, driver han sagbruket i kombinasjon med jordbruk.

Kvalitetstømmer

Sønnesyn forteller at de kjøper rundt 800 kubikkmeter med tømmer i året, hentet fra Indre Sogn. Dette blir håndtert og bearbeidet av mellom to og seks deltidsansatte.

– På grunn av de klimatiske forholdene er tømmeret i dette området regnet for å være spesielt holdbart og av god kvalitet. Det er også dette som kjennetegner møblene våre. De skal være enkle, solide og holdbare. I tillegg er det viktig at kunden føler at møblene er gode å ta og «sitja pao», sier Sønnesyn.

Han legger til at målet også er at møblene skal ha stil og skape stemning. Og designet, det er så godt som likt som det var da møbelproduksjonen startet opp for 26 år siden.

– Det kom et nytt design for fire år siden, så vi har fornyet oss litt, men ikke mye. Filosofien vår er at ting skal forandres uten at man merker det.

Villmarksmøbler utstilt på messe.

Populære grillkrakker

Ifølge Sønnesyn selger sagbruket mest utemøbler, og spesielt grillkrakker og terrassemøbler er populære.

– Tidligere leverte vi mest møbler sommerstid, men det er en trend i tiden at folk sitter mer ute sommer som vinter, så nå er grillkrakkene blant våre mest populære møbler hele året. Vi har også begynt å levere gapahuker, noe som er veldig populært. Selv om folk vil sitte mer ute også om vinteren, ønsker de samtidig å sitte under tak, humrer han.

Til årets Boligmesse på Sotra Arena tar Sønnesyn Sag med seg et stort utvalg, så her blir det noe å finne enten du trenger nye møbler inne eller ute.

– Grillkrakkene og utemøblementet blir selvfølgelig med, men vi tar også med oss innemøbler. Nytt av året er et spisebord og et sofabord med stålunderstell. Vi har forsøkt å lage det litt mer smekkert og moderne enn variantene med understell i tre, og er spente på hvordan det blir mottatt, avslutter Sønnesyn.

Personlige benker er en populær gave.