Slik velger du riktig kjøkkenvask


Kjøkkenvasken skal være fin å se på, funksjonell og tilpasset dine behov. Her er tipsene du trenger når du skal kjøpe deg ny kjøkkenvask.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no
Foto: Blanco/Nibu/Rørkjøp og Oras/Rørkjøp

Kjøkkenet er for mange boligens midtpunkt. Vi tilbringer mye tid her, også foran kjøkkenbenken. Kjøkkenets ulike installasjoner brukes aktivt, og kjøkkenvasken er intet unntak.

– Over 60 prosent av tiden vi bruker på kjøkkenet har noe med kjøkkenvasken å gjøre. Forberedelser, skylling, oppskjæring av råvarer og oppvask er viktige oppgaver som bør gjøres så effektivt som mulig, forteller Cecilie Bjørnerud Knap hos rørleggerkjeden Rørkjøp.

Tenk over behovene dine

Derfor bør du bruke litt tid på å finne den rette vasken for ditt kjøkken. For det handler ikke bare om design, det handler vel så mye om å finne den kjøkkenvasken som kan tilfredsstille dine behov.

– En vask er ikke bare en vask, og flere bør få et mer bevisst forhold til hva de skal bruke kjøkkenvasken til. Skal du vaske opp mye for hånd eller bruker du stort sett oppvaskmaskin? Skal du vaske store kjeler og stekebrett? Dette er det lurt å ha klart for seg først, sier Bente Leikvoll hos Rørkjøp-partner Nibu.

Husk at behovene endres

Det er også viktig å huske på at behovene dine ikke er statiske.

– Behovene våre endrer seg med årene og med vår egen livssituasjon. Det betyr at den vasken du valgte forrige gang du pusset opp kjøkkenet, ikke nødvendigvis er den som tilfredsstiller behovene dine i dag. Det kommer også stadig flere smarte funksjoner, som kan gjøre hverdagen litt enklere, sier Leikvoll.

Når det kommer til kjøkkenvask, har størrelsen mye å si.

– Størrelsen på selve oppvaskkummen avhenger av hva du skal bruke den til. Skal du for eksempel vaske stekebrett og store kokekar og kjeler, bør du gå for en bred og dyp kum. Bruker du stort sett bare oppvaskmaskin, passer det godt med en enkeltkum. En hjørnevask kan passe bra for deg som har begrenset plass på kjøkkenet, tipser Leikvoll.

Vasker du opp mye for hånd, er det smart med to kummer. Bruker du bare oppvaskmaskin, holder det kanskje med én. (Foto: Blanco/Nibu/Rørkjøp)

Ekstra funksjoner gir god flyt

Ifølge Leikvoll finnes det mange praktiske funksjoner som kan gjøre kjøkkenlivet enklere.

– Lager du mye mat, kan en skylleskål som kan benyttes i stor og liten kum være nyttig, sammen med en skjærefjøl som kan skyves frem og tilbake på vasken. Er du opptatt av å ha minst mulig «dilldall» på benken, er det lurt med en integrert såpedispenser.

Det finnes mange smarte funksjoner som gjør at du kan tilpasse vasken etter dine behov. Lager du mye mat, finnes løsninger for skylling og skjæring som gjør jobben enklere. (Foto: Blanco/Nibu/Rørkjøp)

Olav Aastvedt hos Rørkjøp-partner Oras Armatur mener også kranen er særlig viktig å tenke på.

– Det er for eksempel lurt å tenke på om du ønsker uttrekkskran. Da kan du spyle rundt i vaskekummen etter bruk, og dette er en lettvint og praktisk måte å rengjøre vasken på, sier han. 

Berøringsfri kran blir også mer og mer populært.

– Har du delt en kyllingfilet, vil du helst ikke ta på ting etterpå, og da er berøringsfri kran det beste alternativet. De som først har hatt en slik type kjøkkenkran, bytter den ikke ut igjen. Det er så deilig å kunne fortsette matlagingen med rene hender, sier Aastvedt.

Pent og praktisk med rett materiale

For mange vil rengjøring være et viktig punkt når kjøkkenvasken skal velges.

– Gå for kvalitet. Spesielle materialer og sterke overflater gjør renholdet enkelt. Smuss har vanskelig for å sette seg fast, og flekker er enkle å ta bort. Rengjøringsmetode avhenger av materialet du velger. Husk å følge produsentens anbefalinger for renhold, sier Leikvoll.

Materialvalg er også viktig for å få det uttrykket du ønsker på kjøkkenet.

– Du kan gi kjøkkenet et personlig preg ved å kombinere farger og materialer som passer din stil og smak. En kjøkkenvask får du i materialene rustfritt stål, kompositt og porselen, forteller hun.