Fant drømmehuset på Boligmesse


Trenger du inspirasjon og tips til å bygge hus? Linda og Anders (30) hadde nesten gitt opp håpet om å finne det perfekte huset, da en tur på Boligmesse forandret alt.

Tekst: Vibeke Stiansen
Foto: Erik Hannemann

– Vi kjøpte opprinnelig tomten her på Nærsnes i 2009, da vi flyttet hjem til Norge etter et hektisk år i London og Los Angeles. Det fristet å bosette seg litt utenfor byen med kort vei til sjøen. Mannen min, Anders, er opprinnelig herfra, og jeg ikke langt unna. Likevel endte vi opp med å kjøpe leilighet i Oslo. Husbyggingen ble en plan for fremtiden, forteller Linda.

Helt til livssituasjonen plutselig endret seg. To ble nemlig til fire, da Eloise og Wilhelm ble født for fire år siden.

– Egentlig var vi inne på å droppe hele husbyggingen. Vi hadde funnet oss til rette i byen med kort vei til jobb og et sosialt liv. Men etter at tvillingene kom ble be­hovene brått endret, og vi tok opp igjen husbyggertråden. 

Her er huset fra Mesterhus.

Linda og Anders hadde hele veien vært enige om at det var dumt å bygge hus for tidlig, før de var klare for å ta det store steget og flytte fra byen, og før de så hvilke behov vi kom til å få. 

– I ettertid er vi glad for at huset ble planlagt etter vi fikk barn, slik at vi fikk det skikkelig tilrettelagt for dette.

Selve prosessen, fra de bestemte seg for å bygge til huset sto ferdig, tok cirka to år. 

– Ett år med planlegging og søknader, og ett år med grunnarbeid og selve byggingen. Da vi fikk igangsettingstillatelse startet vi med grunnarbeidene, som tok cirka tre måneder. Da Mesterhus først kom hit, var selve huset ferdig i løpet av 7-8 måneder. Det gikk slag i slag, uten noen forsinkelser, forteller Linda. 

– Hvordan endte dere opp med å velge nettopp dette huset?

– Vi tenkte faktisk ikke på å kontakte Mesterhus i det hele tatt, siden vi ikke fant det vi så etter i huskatalogen. Derfor var vi i dialog med flere konkurrerende firmaer. 

Linda og ungene ønsker velkommen til huset på Nærsnes.

Møttes på Boligmesse

Men ved en ren tilfeldighet møtte Linda daglig leder for Mesterhus i Asker og Bærum, Sigurd von Løwensprung Snarset, på Boligmesse. 

– Han forklarte at de også tegner om, og kunne bygge huset akkurat slik vi ville ha det. Vi hadde nok låst oss til at et ferdighus er et ferdighus, og trodde det kun var innvendige endringer de kunne tilby, innrømmer hun.

De avtalte et møte, og da var det gjort. Det har de ikke angret på i ettertid. 

– Sigurd forsto våre ønsker og ordnet alt for oss. Det at han var såpass erfaren og på ballen gjorde at vi valgte Mesterhus. Vi hadde jo ingen erfaring med å bygge hus, og han kom med mange innspill uten at vi følte oss overkjørt. Vi visste hva vi ville ha, men ikke om det lot seg gjennomføre. Da var alltid svaret at det skal vi finne en løsning på. 

For oss var byggeprosessen en veldig hyggelig opplevelse med raske og flinke folk.

Linda forteller videre at Sigurd forklarte hvorfor planløsningen burde gjøres om med tanke på dagslyset, og i andre etasje fikk han paret til å tenke helt nytt. 

– Den store loftstuen har utsikt fra den ene enden av huset til den andre, i tillegg til store vindusflater og mønt himling, noe som gir ekstra takhøyde. Planløsningen oppe er noe helt spesielt og noe av det vi er aller mest fornøyd med. Det samme med garasjen under bakken, som har ekstra lagringsplass og direkte adkomst til huset via kjelleren.

Loftstuen har åpen himling og store vinduer i begge ender, noe som gir fantastisk utsikt og slipper masse lys inn.

Personlig preg

Familien har gjort flere tilvalg under byggeprosessen, og investert i det lille ekstra. 

– Det føltes riktig når vi endelig var sikre på at det var her vi ville bo resten av livet. Vi hadde klare føringer på hvordan vi ville ha det, og betalte et depositum for å få en arkitekt til å tegne huset fra bunnen av. Det ble faktisk plass til flere soverom enn forventet, noe som var en veldig positiv overraskelse. 

Eloise viser stolt frem sitt nye prinsessrom med sengehimmel.

Siden både Linda og mannen trivdes så godt i den gamle bygårdleiligheten i Oslo, har den også vært til inspirasjon når de skulle sette sitt eget preg på huset.

– Anders og jeg har heldigvis nesten alltid likt den samme stilen, og den leiligheten vi solgte var jo vår drømmeleilighet. Derfor ønsket vi å videreføre enkelte detaljer fra denne, slik som den store kakkelovnen på kjøkkenet, ekstra høyde under taket, tregulv og “stue-på-stue”-følelsen.

Vi var lei av å bo på liten plass. Siden vi har en stor familie, ønsket vi en praktisk løsning for å kunne ta imot gjester.

Et annet viktig element når de først skulle bygge et hus, var at det også skulle være plass til mange.

– Vi var lei av å bo på liten plass. Siden vi har en stor familie, ønsket vi en praktisk løsning for å kunne ta imot gjester. Derfor har vi blant annet prioritert to kjøleskap, to ovner og to oppvaskmaskiner på kjøkkenet.

Apropos stor familie. Ikke lenge etter at familien på fire hadde flyttet inn, ble Linda gravid igjen. 

– I utgangspunktet tenkte vi at det kanskje holdt med to barn, og med tvillinger var vi liksom i mål. Men det er jo så god plass i dette huset, og man får ro i sjelen av å bo her, så sist sommer kom lille Jens Emil, smiler Linda og ser kjærlig bort på yngstemann.

Dermed fikk de også en fin mulighet til å teste ut den nøye planlagte planløsningen. I anledning dåpen ble nemlig kjøkkenbordet koblet til bordet i spisestuen, som igjen fortsatte inn i neste stue. Noe som lot seg gjøre fordi døråpningene mellom rommene står rett overfor hverandre. Dermed ble det plass til et 8-10 meter langt bord på tvers av tre rom, og med plass til hele 40 gjester. 

Det store, flotte kjøkkenet rommer det aller meste, og i ett av skapene skjuler det seg et praktisk skafferi til oppbevaring av tørrmat. Den lekre kakkelovnen fra Kakkel & Peis Spesialisten AS, sørger for lun og koselig stemning.

Sveitserstil

– Utvendig var ønsket vårt et hus med en og en halv etasje i sveitserstil, men uten for mange “dillete detaljer”. Vi ville gjerne ha saltak og ark på begge sider med så store vindusflater som mulig, og fra andre etasje har vi nå en 180 graders utsikt over Oslofjorden. 

Vinduene fikk derfor omramminger i enkel sveitserstil, og drømmen om en blå dobbeltdør i inngangspartiet ble også oppfylt. Sveitserstilen passer dessuten godt inn på den sørlandsidylliske Nærsnestangen, hvor det var bygget flere hus i lignende stil fra før. 

Byggmester på drømmehuset var Espen Bækkelund hos Tømrerkompaniet AS, som Linda opplevde som både erfaren, flink og pålitelig. 

– Han skjønte hva slags stil vi ønsket, og hjalp oss med detaljer som vi aldri ville ha tenkt på selv. Jeg hadde hørt mye rart, og var litt redd for å bli lurt. I starten var jeg skikkelig på vakt, men den tanken slapp jeg fort. Espen anbefalte det han trodde vi ville bli fornøyd med, og jeg er så glad for det.

Linda fikk i det hele tatt en veldig hyggelig tone med alle håndverkerne.

– Det var så deilig å få følelsen av at de gjør det beste for deg, og at jeg ikke måtte følge med og være “politi”. Jeg var stadig på besøk, gjerne to-tre dager i uka, og de lot meg gjøre mine prosjekter underveis, som for eksempel å legge fliser rundt kakkelovnen.

Tv-stuen er stemningsfullt og behagelig innredet i varme farger, og i den store sofaen er det plass til hele storfamilien og noen til.

Husets hjerte 

Kjøkkenet er stort og romslig, og definitivt det rommet i huset som brukes mest. 

– Det har blitt husets hjerte. Her leker ungene, og det er her vi lager mat og spiser. Derfor ble kjøkkenet også en naturlig plassering for husets kakkelovn. I tillegg har vi prioritert gode sitteplasser for gjester. Det hender faktisk at vi selv slår oss ned her fremfor i stua, etter at barna har lagt seg. 

Kjøkkenet har forøvrig rikelig med oppbevaringsplass, en diger øy i midten og en stor gasskomfyr, som sammen med innredningen rundt gir en slags grue­følelse. Selve kjøkkeninnredningen er fra Kvänum og har innenforliggende fronter, noe som gir et eget særpreg og en landlig, men stram stil. Det store kjøkkenbordet i tre har faren til Linda laget selv, av gamle materialer fra låven. 

– Bordplata har dessverre vridd seg, selv om det har ligget 10 år i press på låven. Så planen er å bytte den ut etter hvert, men nå har vi nesten vent oss til at den er skeiv, og synes det er litt sjarmerende også.

I spisestuen er det plass til både familie og venner rundt langbordet, og de mange vinduene slipper inn masse lys.

Siden Linda kommer fra gård, har hun funnet mange skatter på låven som gjerne brukes i innredningen. Blant annet et blått skap i gangen, en gammel, krokete stol og tre store Norgesglass som fungerer som glødelamper over kjøkkenbordet. 

Huseieren sitter igjen med mange positive erfaringer etter husbyggingen. 

– For oss var byggeprosessen en veldig hyggelig opplevelse med raske og flinke folk, og jeg tror de var fornøyd med jobben selv også. Til tross for mange vanskelige oppdrag fra oss, har vi bare møtt velvilje. Det samme hvis det var noe i forbindelse med overtagelsen. Selv om det bare var snakk om småting, ordnet de raskt opp og var veldig profesjonelle. I tillegg til at de benyttet seg av mange gode underleverandører, på maling og fliser blant annet. 

– Det var topp kvalitet hele veien. I området her bygges det rundt 70 nye boliger nå, og det er klart vi snakker sammen om erfaringer man gjør seg. Flere andre har hatt en helt annen opplevelse enn oss, for å si det sånn, og det gjorde oss bare enda mer fornøyd med valget vårt, avslutter Linda.

Hovedbadet ligger i andre etasje med adgang via foreldresoverommet.