Slik innreder du den ultimate studentboligen
I disse dager flytter tusenvis av studenter inn i nye boliger rundt om i landet. Her kommer våre beste tips til hvordan du kan innrede studentboligen.
Tekst: Byggstart
Foto: Shutterstock
Hent inspirasjon fra Compact living
Når man er student bor man som regel på svært få kvadratmeter. Til tross for små flater kan man likevel få et svært godt og funksjonelt hjem. Det krever dog noe planlegging. I dag ser man en økende interesse for konsepter som Compact living, som innebærer smarte arealeffektive boliger. For de som bor i studentboliger kan inspirasjon fra dette konseptet være svært nyttig.
Å skape rom i rommet
Studenter har ofte kun ett rom å benytte seg av. I disse tilfellene kan det være aktuelt å dele inn rommet i flere seksjoner for å utnytte plassen. Det finnes mange smarte løsninger til dette formålet. Fest skinner i taket og del av rommet med tekstiler i flott tekstur. Du kan også benytte skillevegger, hyller og kommoder til samme formål. Fordelen med dette er at du også kan bruke disse til lagring. En sofa med sjeselong kan være en fin måte å dele inn rommet, slik at du får en avgrenset stueavdeling og en spiseavdeling. Her er det kun kreativitet som setter stopper.
Utnytt romløsningen
Enhver leilighet er unik og kommer med ulike løsninger. Dersom du for eksempel har satt opp en skillevegg for å skjule sengen kan du også benytte denne til å henge TVen på. Mange synes det er utfordrende å benytte hjørnene i leiligheten, men også disse har et stort potensiale når det kommer til å få mest mulig ut av plassen. Bygg en hjørnehylle, for å romme både TV og oppbevaring. Et godt tips er å utnytte høyden.
Hvordan forstørre rommet?
Å benytte speil er et klassisk grep for å skape en forstørrende effekt, da refleksjon vil skape dybde i rommet. Når man innreder med speil kan det også være lurt å plassere speilet bak en lampe eller en annen lyskilde. Lyset fra lampen vil gjenspeiles i rommet og få det til å fremstå større. Dersom man ikke har plass til speil på veggen kan man utnytte døren. Husk at speil ofte kommer integrert i garderobeskap – enkelt og multifunksjonelt.
Hvilke farger du velger på interiøret er også helt essensielt for romfølelsen. Det å velge lyse farger er kjent for å gi en økt romfølelse. Har du muligheten til å male, kan en farget kontrastvegg være med å skape dybde.
Eier du selv boligen, eller har lang horisont som leietaker, kan det å gjøre mer omfattende oppgraderinger også være aktuelt. Riving av lettvegger eller nye gulv, vegger og tak trenger ikke være et uoverkommelig prosjekt. Men skal studentbudsjettet strekke til, bør man være forberedt på noe egeninnsats. I følge Boligfiks.no er de vanligste områdene for egeninnsats riving, håndtering av avfall, maling og gulvlegging. Elektroarbeider og rørarbeider må overlates til fagfolk.
Smart innredning
Når man skal innrede en studentbolig er det viktig at du kartlegger hva du faktisk har behov for. Trenger du et kjøkkenbord eller kan du benytte stuebordet til å spise på? Er det nødvendig med dobbeltseng? Kan et møbel benyttes til flere formål? I en arealeffektiv studentbolig er det ikke plass til overflødige møbler, gjenstander eller nips. En grundig kartlegging av behov er derfor det naturlige startpunktet for innredningen.