Liten balkong? Slik utnytter du plassen til det fulle


Når man skal innrede små balkonger er det ekstra viktig å utnytte plassen til det fulle. Her gir vi deg noen raske råd for å få mest mulig ut av en liten balkong.

Tekst: Byggstart
Foto: Shutterstock

Dersom man skal innrede små balkonger er det ekstra viktig å ha møbler med flere funksjoner. Du kan for eksempel gå til anskaffelse av en sittebenk med oppbevaring eller en krakk som også fungerer som et sidebord. Plassbygde sofaer er også et godt valg. 

Det er viktig at du tenker igjennom hva du vil benytte balkongen til før du innreder. Om en liker å lage mat og invitere venner over på middag, er det viktig å få plass til en spisegruppe. Om en foretrekker å sitte med en kopp kaffe og en god bok i morgensolen, bør en kanskje heller innrede med et par komfortable lenestoler eller en sofa med et lite sidebord. Sammenleggbare stoler og bord er et must til eventuelt besøk. Husk at oppbevaring også kan være dekorativt. Lag oppbevaringskasser av gamle trekasser eller pynt putekassen.

Skap din egen lille oase

Skap din egen oase ved å fylle balkongen med planter. Flere opplever at planter har en beroligende effekt, så ikke vær redd for å la de vokse så høye og store som de kan. Sett gjerne opp et rutenett i metall eller espalier og la plantene klatre på disse. Om man i tillegg velger planter eller vekster som dufter godt, for eksempel lavendel eller rosegaranium, vil en tilføre balkongen en ekstra dimensjon.

Dersom man er spesielt interessert i dyrking, kan man investere i et balkongdrivhus eller
minidrivhus. Man kommer også langt med vanlige dyrkingskasser. Med lett stell kan man  lykkes med for eksempel tomatplanter, urter og blomster. For deg med grønne fingre kan små krydderplanter være en fin ting å dyrke på balkongen. De tar ikke mye plass og i tillegg lukter de godt. 

Matlaging

Dersom man er glad i å lage mat ute, er det fint om man får plass til en provisorisk kjøkkenbenk. Om man ønsker å ha grill på balkongen er det viktig å undersøke hva slags grill sameiet tillater. En del steder er det kun anledning til å benytte strømgrill. Uansett er det viktig å ta hensyn til naboene når man kokkelerer.

Helhetlig interiør

For en liten balkong er det kanskje enda viktigere å tenke nøye gjennom hvilken stil og hvilke farger man skal benytte. Bruk gjerne puter og tepper i forskjellige stoffer, men ikke glem det helhetlige uttrykket. Det er ofte hensiktsmessig å holde seg til noen få farger som harmonerer for at balkongen skal føles tiltalende.

Dersom en flislegger balkonggulvet eller legger på et teppe kan dette være med å gi balkongen et lekkert preg. Det finnes også mange rimelig balkonggulv man kan legge selv, og som vil gi balkongen et varig løft. I følge meglersmart.no er det å legge et nytt gulv på balkongen et eksempel på en rimelig investering som ved et salg bidrar til at leiligheten skiller seg ut fra mengden. 

Belysning i form av glødelamper, lykter eller rislamper i taket gir en lun atmosfære når solen har gått ned. Fargede lys kan vikles rundt rekkverket på balkongen og man kan også ha flere lysestaker. Slik kan du oppnå den lille balkongdrømmen.