Slik finner du rett håndverker


Hvis man finner de riktige håndverkerne for jobben, er man på god vei til et vellykket oppussingsprosjekt. Men mange ender dessverre opp med å velge feil firma, og da er nedsiden stor. Her får du 6 tips til hvordan du kan finne rett håndverker.

Mange har hørt skrekkhistorier om oppussingsprosjekter der håndverkere har blitt borte underveis eller levert slett arbeid, og det er en kjent sak at det finnes mange direkte useriøse aktører i bransjen.

– Mange lar seg lure av useriøse aktører, og viktig å gjøre en grundig bakgrunnssjekk av selskapet før man inngår en kontrakt, sier Martin Hæreid i Byggstart.

Han er ansvarlig for kvalitetssikring av håndverkerbedriftene som får tilgang til å gi tilbud gjennom Byggstart. Under er Martins 6-punkts sjekkliste når du skal velge håndverkerbedrift for ditt prosjekt:

1. Referanser

Sjekk alltid referanser, gjerne fra minst tre tidligere kunder. Det kan være greit å forsikre seg om at referansene er relativt ferske av dato.

2. Pris

Prisen vil alltid være viktig, men husk at det rimeligste sjeldent er det beste. Ofte vil de ulike firmaene inkludere ulike elementer i tilbudene, så det er viktig å ikke bare se på sluttsummen.

3. Selskapets økonomi

Det er veldig uheldig om selskapet går konkurs i løpet av prosjektet, eller i garantiperioden (som regel fem år etter leveransen). Sjekk derfor firmaets soliditet og gjennomfør gjerne en kredittsjekk på større prosjekter.

4. Kapasitet

En viktig faktor å vurdere er når de ulike bedriftene kan starte opp og hvor lang tid de planlegger å bruke på prosjektet.

5. Kommunikasjon

Anbudsprosessen kan gi deg en god indikasjon på om firmaet er greie å kommunisere med. Husk at god kommunikasjon underveis er avgjørende for et vellykket prosjekt.

6. Godkjenninger

I Norge er de fleste sertifiseringsordninger for håndverkere frivillige, men de kan likevel være gode indikasjoner på seriøsitet.

Under er de fire vanligste:

  • Sentral godkjenning: Administreres av Direktoratet for Byggkvalitet og viser at firmaet har kvalitetssikringsrutiner, riktig kompetanse og erfaring fra fagområdet, og at de betaler skatter og avgifter.
  • Mesterbedrift: Viser at bedriften har ansatte med Mesterbrev
  • Våtromsnorm: Dersom bedriften er våtromsgodkjent, viser dette at ledelsen i bedriften har gjennomført Fagrådet for Våtrom sitt kurs
  • DSB-lisene: Dette skal alle firmaer som utfører elektriske arbeider inneha

Nominer Norges hyggeligste håndverker

Selv om noen er uheldige med valg av håndverker, er de aller fleste stort sett fornøyde. Det ønsker vi i Boligmesse også å sette fokus på, og derfor er vi for andre år på rad arena for kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker.

Kjenner du en håndverker som alltid yter det lille ekstra? Da kan du nominere vedkommende på www.hyggeligste.no. Nomineringsfristen er 23. august, og selve kåringen går av stabelen på Boligmesse på Telenor Arena lørdag 14. september.