Pusse opp? Slik unngår du budsjettsprekk
Oppussing kan være både tidkrevende og dyrt. Her er forbrukerøkonomens beste tips for å unngå en økonomisk smell.
Tekst: Ida Save
Foto: iStock og Mona Nordøy
– Jeg møter mange som forteller at oppussingen ble dyrere enn de hadde tenkt, og mitt inntrykk er at det er vanlig å gå på en budsjettsprekk. Det har jeg erfaring med selv også, forteller forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.
Ved siden av å undervurdere hvor mye oppussingen koster, tror Reitan den vanligste feilen vi gjør er å planlegge for dårlig.
– I tillegg er det mange som overvurderer seg selv og undervurderer hvor krevende det faktisk er å pusse opp. Da blir livet fort surt og man kan ende opp med å ta mindre smarte økonomiske valg.
Heldigvis finnes det flere grep du kan ta for å redusere sjansen for budsjettsprekk. Her kommer forbrukerøkonomens viktigste tips:
1. Legg en god plan
– Det å legge en god plan er viktig for det meste som har med økonomi å gjøre. Da er det lettere å holde seg innenfor rammene, og om du bruker tid og gjør et grundig forarbeid får du en tydelig oversikt over hva ting koster, sier Reitan.
Innunder dette punktet kommer alt fra å fi nne ut hvor mye du har å rutte med til hva oppussingen vil koste.
– Det meste er dyrere enn man tror, så innhent tilbud slik at du kan lage et realistisk budsjett. Men ha også rom for ekstra kostnader i budsjettet, det er mange som erfarer at prisen blir høyere enn først anslått.
Forbrukerøkonomen anbefaler også å planlegge tidsbruken slik at du har en realistisk tidsplan å følge. Ellers er det viktig å ha tid til å sammenligne priser og innhente tilbud.
– Ikke gå rett til nærmeste butikk, men sjekk ut hvor du kan få gode tilbud på alt fra fl iser til hvitevarer og andre produkter. Kanskje kan du gjøre noen skikkelige kupp på nett? Når det gjelder håndverkere skal du derimot ikke la prisen være førende. Hent gjerne inn referanser og finn ut hvilken håndverker som kan gjøre en god jobb til en god pris.
2. Vurder hva du kan gjøre selv
Selv om det ofte er nødvendig med hjelp av en fagperson når du pusser opp, det er likevel mye du kan gjøre selv. Reitans neste tips er derfor å finne ut hva du kan og har tid og ork til å gjøre selv.
– For eksempel er riving både tungt og tidkrevende, men noe du kan spare mye penger på å gjøre selv. Det samme gjelder pussing og sliping, sier Reitan, som selv har erfaring med pussing av trapp.
– Det var en skikkelig drittjobb, men vi sparte mye penger, noe som gjorde at det var verdt slitet. Det viktigste er at du tar en vurdering på hva du kan gjøre selv. Husk også å tenke over og gjerne skrive opp hvor mye tid som vil gå med på de ulike oppgavene.
3. Bruk fagfolk
Det er ikke alt en kan eller bør gjøre selv, og da må man ty til hjelp fra fagfolk. Da er det kun hvitt arbeid som gjelder.
– Man kan ha et inntrykk av at det er billigere å kjøpe håndverkertjenester svart, men i det lange løp kan det bli langt dyrere. Ikke bare er det ulovlig, men har du ikke kvittering på at du har betalt den faglærte og det for eksempel oppstår en lekkasje, kan det bli kjempedyrt. Det kan også oppstå problemer dersom du har svart arbeidskraft og det skjer en ulykke under oppussingen. Så velg hvitt!
4. Kjøp inn det du trenger på forhånd
Et annet viktig tips er å ha så mye som mulig klart til oppussingen skal starte.
– Det kan bli dyrt om flisleggeren står klar og flisene du har bestilt ikke er på plass. Vært derfor tidlig ute og kjøp inn alt du trenger. Da har du også tid til å sjekke ut hvor du får tak i det du trenger billigst mulig. Pass samtidig på at du ikke kjøper mer enn det du trenger, råder forbrukerøkonomen.
5. Oppgrader framfor å skifte ut
– Du må ikke alltid kjøpe nytt. Kjøkkenet kan forandres ved å bytte ut knotter og male kjøkkenskapene, mens gulv og trapp kan slipes og males. Når du skal ha nytt utstyr er det også verdt å ta en kikk på Finn.no og lignende steder. Det finnes utrolig mye bruktvarer som er så godt som nye!
6. Prioriter
Selv om du helst skulle pusset opp hele huset i går, anbefaler Reitan å ta en ting av gangen.
– Om du satser på å gjøre alt på en gang krever det mye kapital, og det er også tidkrevende. Gaper du over for mye på en gang kan det ende med at du tar snarveier, noe som igjen kan føre til et dårligere resultat enn det du egentlig ønsket.
7. Ha finansieringen klar
Sist, men ikke minst: Ha det klart for deg hvordan du skal finansiere oppussingen. Bruk av oppsparte midler er som regel det økonomisk smarteste, men dette krever i mange tilfeller at du har brukt lang tid på å spare. Mange ender derfor opp med å refinansiere boliglånet for å få råd til å pusse opp.
– Dette kan være en god løsning, men vær klar over at gjeldsgraden din da vil øke.
De siste årene har boligprisveksten vært så stor at dette ikke har gjort noe, men nå er det annerledes.
– Boligprisveksten er ikke like sterk som tidligere, noe som gir deg en mindre robust økonomi med et høyt lån, selv om du oppgraderer boligen din. Det kan være skummelt om du for eksempel blir arbeidsledig eller syk. Det er også dyrere å legge oppussingen inn i boliglånet fordi du drar det ut over hele nedbetalingstiden. Sørg derfor for at du forsøker å betale litt ekstra på boliglånet hver måned til oppussingsgjelden er nedbetalt, anbefaler Reitan.
Men hva med forbrukslån, kan det være et alternativ?
– Jeg vil aldri anbefale å pusse opp på kreditt, med mindre det virkelig er prekært. Har du for eksempel kjøpt en gammel bolig og det viser seg at boligen har fuktproblemer du må få gjort noe med straks, kan forbrukslån være en siste utvei om du ikke har andre finansieringsmuligheter. Men da må du skru alle kluter til for å få betalt det ned så raskt som mulig. Her vil jeg sterkt anbefale at du på forhånd regner på hvor raskt
du kan betale ned lånet, og hvor mye du til syvende og sist vil ende med å betale. Lag gjerne et «worst case scenario» som viser hvor mye det vil koste deg om du ikke får betalt ned så raskt som planlagt. Husk også at foruten en veldig høy rente, vokser lånet fort på grunn av renter på rentene.