Unikt listverk fra lokal gründer


Kerf AS har spesialisert seg på å lage det du ikke finner i vanlige byggevareforretninger.

Tekst: Ida Save
Foto: Kerf AS

– Vår kjernevirksomhet er listverk, gulv, panel og annen spesialproduksjon, gjerne til eldre hus, forteller gründer og daglig leder for Kerf AS, Knut Geir Tofte.

Han begynte med spesialproduksjon av listverk allerede på slutten av nittitallet.

– Den gang hadde jeg kun et enkeltmannsforetak og jobbet mest med det på hobbybasis. Men da det ble nedgang i oljebransjen, bestemte jeg meg for å satse på dette istedenfor, og begynte for alvor å bygge opp bedriften.

I 2016 ble enkeltmannsforetaket et AS, og i september 2018 ble den første personen ansatt. I dag er de totalt tre som jobber i Kerf, Tofte og to ansatte.

Kerf AS er med på Boligmesse gjennom gründerprogrammet: Har du en nyetablert bedrift og ønsker å vise deg fram på Boligmesse? Klikk her for å finne ut hvordan du søker.

Unike elementer

De har også bygget ny maskinhall og kjøpt inn moderne utstyr i toppklasse.

– Utstyret vårt lar oss skjære ut hva som helst. Om du vil ha laget en spesiell list kan vi enkelt forklart skanne den originale listen slik at vi får laget en mal som passer inn i slipemaskinen. På den måten kan vi «kopiere» gamle lister du ikke får kjøpt noe annet sted.

Så ser du etter elementer i en unik og eldre stil får du hjelp hos oss, forteller Tofte.

– Du kan jo si at vårt område dekker alt av byggevarer du ikke finner i en byggevareforretning. Folk kommer til oss hvis de ikke finner det de skal ha noe annet sted, legger han til.

I tillegg til utstyret som kan lage unike maler, har Kerf allerede en stor katalog med mange ulike listmaler.

– Veldig ofte viser det seg at vi har den typen folk trenger fra før, eller en som er så lik den de ønsker at de velger å bruke den i stedet for å få laget en helt ny mal. Verkstedet har også et eget sagbruk, og kan dermed satse på bruk av lokal skog.

– Også fra sagbruket leverer vi helt spesielle ting, som villmarkspanel, bred bordkledning og grove bjelker.

Store kunder

Bedriften holder til på Halsnøy ved Stord, og nedslagsområdet er hovedsakelig Vestlandet, fra Bergen til Stavanger. Kundene spenner fra privatpersoner til store firmaer i byggebransjen.

– I privatmarkedet er det gjerne folk som skal pusse opp eldre hus, men vi har også vært heldige og blant annet fått Optimera som kunde. Til de har vi blant annet levert spesialbordkledning, panel og spiler i eik og furu.

På helgens messe skal Tofte og kollegaene vise fram ulike lister, både taklister, gulvlister, dørlister, pynteklosser, og sokler.

– Det blir mye forskjellig innen spesialproduksjon. Håpet er at folk får opp øynene for hva vi driver med, slik at de kan ta kontakt med oss neste gang de har behov for noe innen vårt spesialområde.