På Heimebane


I Norge har vi alltid hatt et spesielt forhold til hjemmene våre. De fleste eier egen bolig. Da er det viktig å ta godt vare på den. Den kalde, mørke årstiden gjør at vi tilbringer mye tid innendørs. Vi har også lang tradisjon for å møte familie og venner hjemme fremfor ute, selv om akkurat det siste har endret seg de siste tiårene.

Med pandemien, ble hjemmene våre enda viktigere! Over natten ble hus og heim over det ganske land til hundretusenvis av mikrosamfunn hvor alt skulle skje; hjemmekontor og -skole, trening og fritid, spise, slappe av, kreativt påfyll og aktiviteter. Plutselig var alle i husstanden hjemme samtidig store deler av dagen. Pandemien har forsterket og fremskyndet en del trender som allerede var på gang. Den har også ført til helt nye behov som vil være tydelig tilstede i trendbildet utover høsten og vinteren. Her er en oversikt over noen retninger som peker seg tydelig ut.

Trygg base

Hjemmet skal være den trygge basen for våre hverdagsliv. Det gjenspeiles i farge- og materialvalg og formspråk. Farger på vegger og møbler vil kunne karakteriseres som lune og vennlige, med stor vekt på farger fra den varme siden av fargesirkelen. Istedenfor å bruke kritthvit, velges en varm hvitfarge. Beige erstatter grått, og vi vil se økt bruk av bruntoner som alternativ til sort. Terracottafarger i ulike nyanser har vært brukt de senere årene, og disse varme fargene vil vi se langt mer av. Gult i ulike varianter kommer definitivt på banen igjen, og ved bruk av kalde farger som blått og grønt, vil det være fokus på varme varianter av begge – det vil si blå- og grønnfarger med litt gult i seg. Hele rommet males eller tapetseres gjerne i samme farge, og alle rommene i boligen skal utgjøre en harmonisk helhet. Videre vil det være utstrakt bruk av både møbler og dekor med avrundede og myke former. Sammen med fargene blir dette vennlige innslag i interiøret. God materialmiks, samt bruk av naturmaterialer, blir avgjørende for den rette følelsen av lun trygghet. Se etter møbler og interiørartikler i materialer som treverk, ull, skinn, bouclé, lin og keramikk – aller helst i godt utført håndverk fra lokale aktører. Gulvteppene blir mer langhårede og gardiner er et must! Og til slutt må vi ha med oss litt av vår egen verdifulle historie; noen gjenstander som bærer preg av levd liv, for å komme helt i mål. Vi har et økt behov for å omgi oss med ting som minner oss om en annen og trygg tid. Ned fra loftet kommer pyntegjenstander, bøker, album og platespilleren – ja, vi blir smått nostalgiske. Det som en gang ble flyttet opp på loftet som nips, blir nå hentet ned igjen som et verdifullt arvestykke eller reiseminne.

Optimistiske fremtidsutsikter

Like mye som behov for en trygg base, har vi mennesker behov for å kunne se optimistisk på fremtiden. Vi kan ikke utelukkende hylle oss inn i en myk og beige drømmeverden. Vi trenger noe å trekke på smilebåndet av, noe som gir oss gnist og energi til å komme oss videre. I denne sammenhengen er farger et viktig virkemiddel, men du trenger ikke gå helt bananas i fargebaren. Du kommer langt med innslag av noen klare farger i et ellers harmonisk fargesatt hjem. Et eksempel er å fargesette dører eller et malt tak som skiller seg ut, et oppsiktsvekkende tapet, et mønstret gulvteppe i farger, eller noen utvalgte møbler og pyntegjenstander som tilfører friske farger i heimen. Vi vil også se hjem som tar fargebruken lenger, med friskere og lekne farger i hele interiøret. Klare pastellfarger preger dette uttrykket, og gjerne kombinasjonen av flere pastellfarger sammen. Et annet innslag vil være dekorelementer og kunst med optimistiske undertoner. Bruk av gjenstander til noe annet enn de var ment for vil gi litt humor i hverdagen. Det å være kreativ selv, vil være en like stor del av denne trenden, som det faktiske resultatet. Kos deg med å teste farger på veggen, og flytt rundt på ting du allerede eier, for å se hva som skjer med uttrykket.

Funksjonelle hjem

Siden hjemmene våre plutselig skulle inneholde en rekke ulike funksjoner, har mange ryddet bort og sendt videre ting som ikke lenger er i bruk. Diverse eksperter på rydding har forsøkt å få oss til å ta tak gjennom mange år, men det var den endrede livssituasjonen pandemien førte med seg, som faktisk førte til en slags kollektiv renselse. Resultatet er at hjemmene våre har blitt mer forskjellige, nettopp fordi hver husstand og familie har ulike behov. Der hvor det før var opplest og vedtatt at alle må ha en salong, må denne kanskje vike i flere hjem, til fordel for en ekstra hjemmekontorstasjon. I motsatt fall ryddes det plass til en stor salong som er sentrert rundt et stort salongbord, hvor vi kan spille brettspill eller pusle puslespill sammen.

Hjemmetrening krever litt plass, som fører med seg nye utstyrskolleksjoner som tåler dagens lys. Mange har oppdaget at de liker å holde på med kreative prosjekter. Da trengs både dedikert plass, god og riktig belysning, samt smarte og fine oppbevaringsløsninger. Alle disse tingene vil prege hjemmene og interiøret i tiden fremover.

Tekst: Birgit Torkildsby
Foto: Borås Tapeter