Kjersti om inspirasjon, erfaringer og det viktigste rommet


Kjersti Bergesen snakker gjerne om oppussing innendørs og planlegging av uterommet. Etter snart 19 år med hus- og hageprosjekter i “Tid for hjem” på TV2, har hun opparbeidet seg masse erfaring. Hun deler gjerne denne kunnskapen gjennom inspirerende foredrag på Boligmesse. Les mer om Kjerstis opplevelser, og hva hun mener er viktig når du planlegger prosjekter både ute og inne.

Kjersti finner inspirasjon hvor som helst og når som helst. Det gjelder å være åpen. Hun er glad i å lese papirutgaver av magasiner, men bruker også nettet flittig. På Instagram og Pinterest er det et hav av muligheter, forteller hun. – Men det gjelder å begrense seg da. Kjersti sukker lett. Disse kildene er skikkelige tidstyver.

Tid for hjem og hage

– Det gøye med programmene våre er at det siste prosjektet nesten alltid er det kjekkeste, forteller Kjersti engasjert. – Vi har pusset opp i snart 19 år. Det beste er når vi klarer å løse noe som i utgangspunktet var skikkelig utfordrende. Om jeg skal trekke frem en enkelt opplevelse … Kjersti tenker seg litt om. – En av de opplevelsene jeg fortsatt setter stor pris på, var da et helt borettslag kom hjem til ny terrassehage på taket. De hadde lite kontakt med hverandre fra før, og kjente ikke naboene noe særlig. Da jeg tegnet hagen, la jeg vekt på at den skulle være sosial. Derfor ble jeg så glad da jeg så dem der – alle i livlig prat med hverandre. – Men det er jo også utfordringer underveis. Kjersti er klar på hva den største utfordringen er: – Det handler som regel om tid! Vi har i utgangspunktet fire dager på oss. Det å legge opp løpet slik at vi får tilstrekkelig tørketid for sparkel, maling og andre overflatebehandlinger, samtidig som ting skal bygges, og gulv, tak og vegger skal behandles, ja – det er tøft. Det krever god planlegging og disiplin.

Prosjektforberedelser

I følge Kjersti er planlegging en suksessfaktor. – Hygg deg med planleggingen. Les, bla, søk, gå tur, se på andres hager eller hus og lag deg en idébank. Ta bilder med mobilen din når du ser noe kjekt. Samle deretter bildene i en mappe. Sett opp en dato for når du skal begynne å organisere inntrykkene og idéene dine. Kjersti er helt tydelig på denne fasen. – Deretter må du jobbe målrettet og snarlig få laget deg en plan over hva som skal gjøres og når det skal gjøres. Og så til slutt er det bare å sette i gang. Med en god plan er det så mye enklere å lykkes.

Det viktigste rommet

– For min del er det arbeidsrommet mitt, sier Kjersti. – Arbeidsrommet mitt fungerer som både kontor, atelier og systue, alt ettersom hva jeg har fore. Mange har oppdaget hvor viktig det er å ha et arbeidsrom eller en arbeidsstasjon, nå som vi har hatt mye hjemmekontor over lang tid! Som en god nummer to kommer stuen min. Det er stedet hvor jeg slapper mest av og kobler ut jobben.

Må tørre mer

Nordmenn er ganske gode på kvalitet, synes Kjersti. – Det handler selvfølgelig mye om at vi har ganske god råd og prioriterer bolig. Men samtidig er vi litt redde for å være lekne. Det er mye standardløsninger og safe farge- og materialvalg rundt forbi. Jeg har selvfølgelig full forståelse for det. Selvstendige, og kanskje litt utradisjonelle valg, er krevende for den som ikke har spesiell interesse eller kunnskap om interiør. Det er da inspirasjon kommer godt med, og det håper jeg vi formidler både i programmene våre og når vi holder foredrag på Boligmesse.

Tekst: Ann-Helen Haaning Johnsen
Foto: Kjersti Bergesen