Nyt fine dager med god solskjerming


Vi elsker solen, men det er også viktig å kunne skjerme seg fra den når det er ønskelig. God solskjerming er viktig både på uteplassen og inne.

Foto: T.Aasen

Skal uteplassen være funksjonell, er det viktig at solen slipper til når den titter frem. Samtidig vil du gjerne ha muligheten til å skjerme deg fra den når det er nødvendig. Valgmulighetene innen solskjerming er mange.

– En markise kan være et godt valg på mange terrasser. Den tar ikke plass når den foldes inn, og du trenger ikke søke om å sette den opp, slik som du må med mer permanente installasjoner, sier Krister Nekstad hos Norsol.

Uttrekkbar levegg

Med en markise får du et uterom som blir en forlengelse av boligen din. Kombiner den gjerne med en levegg, så sitter du godt skjermet fra sol, vind og naboer.

– Et alternativ kan være å bygge en levegg av treverk, som alltid er der. Vil du ha muligheten til å fjerne leveggen, er derimot en uttrekkbar levegg med markise eller screenstoff et bedre valg, sier Nekstad.

Leveggen kan du enkelt trekke ut når sol eller vind blir for sterk, mens den kan fjernes hvis du vil nyte de siste strålene før solen går ned. Den skjermer også mot naboen.

Foto: Norsol

– En uttrekkbar levegg kan festes på to måter. Dersom du har et takoverbygg der den skal henges opp, kan du feste kassetten med leveggen i taket og lage et feste i gulvet. Er det ikke aktuelt å feste leveggen i taket, kan kassetten festes i veggen. Sett opp et endestykke der den skal festes når den er utslått, eller fest den i et rekkverk, sier Nekstad.

Populært med screen

Salget av inn- og utvendig solskjerming har mer enn doblet seg på få år i Norge.

– Det desidert mest solgte utendørs solskjermingsproduktet hos oss om dagen er screen, som minner om en solid rullegardin, sier Frode Syvertsen, som har 17 år i bransjen.

Foto: Kjells og fasade

Screens reduserer varmeinnslippet gjennom vinduet, og dette gir svalere og mer behagelig innetemperatur. De reduserer også innsyn, særlig når det er lyst ute.

– Likevel gir de godt utsyn grunnet perforeringer i duken. Den mest populære varianten Zipscreen har et glidelåsliknende system mellom duk og sideprofiler, som gjør at de tåler ekstrem vindbelastning, sier han.

På boligmessen i Stavanger vil Norges to største innen solskjerming Kjells Markiser og Fasadeprodukter være til stede.

Holder varmen ute

Også han bekrefter at markiser, og da spesielt terrassemarkiser, fortsatt er populært for å skape et godt utemiljø. Selv i Norge har vi normalt mange dager da det er behov for behagelig skygge.

– Ellers er utvendige persienner svært effektive for å holde solvarmen ute. Når lamellene vinkles riktig, kan man godt se ut selv med tilnærmet null varmeinnslipp. I lukket posisjon hindrer de innsyn, sier han. Syvertsen forteller at pergola er et produkt som har blitt veldig populært de siste årene. Enkelt sagt er dette en terrassemarkise med ben montert i bakken, som gjør at den tåler mer vind.

– Mange av variantene kan påmonteres zipscreen i front og på siden. Kombinerer man med en terrassevarmer, får man en flott utestue, som forlenger den koselige utesesongen i begge retninger. Av innvendige solskjermingsprodukter er plisségardiner mest populært, sier han.

Naturlig lys

T. Aasen Solskjerming AS ble etablert av Torbjørn Aasen i 1989. De har show room og butikk på Forus, og er nå på plass på Boligmesse.

– Zipscreen er det mest populære solskjermingsproduktet hos oss om dagen. De skjermer for 90 prosent av varmeenergien fra sola, uten å filtrere det naturlige lysspekteret. Duken er perforert slik at man ikke mister utsikt, sier Diana Risdal hos T. Aasen Solskjerming AS. Hun forteller at det også går mye i terrassemarkiser, som beskytter både mot sol og regn, og også de merker de stor interesse for pergolaen.

– Dette er et tak som kan åpnes opp, og duken føres i skinner. Den tåler dermed mer vind enn vanlige terrassemarkiser, sier hun. Pergolaen luner godt og hjelper til med å skape et koselig utemiljø. Mange har også flere tilvalg, og vegger og sidemarkiser leveres i ønsket utførelse.

– Lyslister forlenger kveldene og varmeovner sikrer lengre utesesong, sier Risdal.

Mykt uttrykk

Innendørs solskjerming er også populært. Det kan være noe så enkelt og stilfullt som gardiner.

– Fordelen med god solskjerming er at du unngår falming av parkett og møbler. Det blir også mindre innsyn, mindre sol og mer helhet i interiøret i rommet, sier hun.

Med gardiner skapes det et mykt uttrykk og en lunhet i hjemmet ditt. De er også kjent for å være en god hjelper når det kommer til å dempe akustikk i store rom.

– Vi leverer gardiner til alle behov, enten det er for å stoppe innsyn, stoppe sol eller å gjøre et rom helt mørkt, avslutter hun.

Tekst: Katrine Andreassen
Bilder: Berdalen Design & Foto