Med flagget til topps


Aanesland Fabrikker leverer flaggstenger til hele landet, og har produkter som passer enten du bor på en stor gård på landet eller i en liten leilighet i byen.

Tekst: Ida Save
Foto: Aanesland Fabrikker

– Vi er den flaggstangfabrikken i Norge med lengst erfaring, og leverer flaggstenger i tre, glassfiber og aluminium, forteller daglig leder Gunnar Adolf Aanesland.

Han er barnebarn av bedriftens gründer, som startet opp Aanesland Fabrikker i 1945, like etter krigen.

– Da var nasjonalfølelsen stor og alle ville feire, så det var et godt markedet for flaggstenger. I dag er det lenge siden krigen, og vi har ikke et umiddelbart stort behov for å flagge, men alle er enige om at det er fint og flott. Gleden man får når man kan ta med seg barna ut i morgensola for å heise flagget, den er ganske unik. Som privatperson er det ingen restriksjoner for flagging – du kan flagge for hva du vil, når du vil, sier Aanesland.

Best i tre

Flaggstangeksperten forteller at det over hele Norge er populært med flaggstang, selv om det er noen forskjeller. For eksempel ønsker de som bor i området rundt Oslo høyere flaggstenger enn for eksempel på Sørlandet, der flaggstangen helst ikke skal være så voldsom.

– For mange blir ikke hagen komplett før flaggstangen er på plass. Og selv om det i dag bygges mye funkishus på små tomter, ser vi at flere allerede tidlig i prosessen planlegger å sette inn et flaggstangfeste.

Aanesland trekker fram flaggstenger i tre som de beste flaggstengene, både på grunn av utseende og funksjon.

– Flaggstenger i tre er sterkest, fordi de er limt sammen av trykkimpregnerte bord. I tillegg ser de bedre ut enn stengene i glassfiber og aluminium, som kun er et rundt rør. De massive trestengene gir heller ikke lyd fra snora, slik som stenger i aluminium eller glassfiber vil gjøre. De er dermed perfekte for de med en liten tomt i et tettbebygd strøk.

Flaggstang for leilighet

Alle flaggstengene fra Aanesland Fabrikker er av god kvalitet og kommer ferdig behandlet til kunden, som også kan få hjelp til montering om ønskelig. Og om man vil gjøre det selv, finner man monterings- og demonteringsvideoer på fabrikkens nettsider.

– Vi tilbyr også vedlikehold, da stengene trenger en service bestående av vask og polering eller maling innen en tiårsperiode. Dette er noe vi kommer til å gjøre mye av nå framover mot påske, sier Aanesland, som også har løsninger for de som ikke har hage med plass til flaggstang.

– Da kan du skaffe deg en feststang! Den er to-tre meter høy, og kan stå for seg selv enten ved inngangspartiet eller på terrassen. Du kan også ha den inne om du arrangerer selskap, og klappe den sammen og sette den i boden etterpå, tipser flaggstangeksperten, før han avslutter med å ønske velkommen til en hyggelig prat om flaggstenger på messen i Kristiansand.