Med en genuin interesse for planter


Aina Nyberget i Verkstedet Passiflora mener alle rom bør ha planter, enten i vase eller i potte. Det gjennomfører hun selv med sanselighet i sitt hjem like utenfor Oslo.

Idé, tekst og styling: Margrethe R. Kvalheim
Foto: Mona Gundersen

Blomsterelsker Aina var ikke i tvil da hun så huset første gang. Dette måtte bli hennes. Hun søkte seg bort fra byen og butikklivet hun hadde hatt i 12 år, og likte roen og ikke minst fjordutsikten og lyset som ofte følger sjøen. Enderekkehuset var også tegnet i funkisstil av en dansk arkitekt, og ga plass til det hun ønsket.

Første etasje med entré, bad, to soverom og et hyggelig kontor som vender ut mot inngangspartiet og hagen som året rundt gir noe å se på. Opp en trapp er hele andreetasjen på ett rom på 60 kvadratmeter med vinduer og lys fra tre kanter. Kjøkkenet er åpent med en stor arbeidsøy som skiller kjøkkenet fra spisestue og stue.

Hele andre etasje består av ett rom som fungerer som kjøkken, spisestue og stue. Her står vi i stuen og ser mot resten av rommet.

I stuen gir de store glassdørene, som dekker hele den ene veggen, mengder av lys og utsikt til Bunnefjorden og himmelen. Naturen skifter året rundt og aktiviteten på båthavnen er hyggelig å følge med på store deler av året. I tillegg har hun fått sin første hage, som ligger rundt huset.

Aina brant etter å komme i gang, og startet med å fjerne alle overskap på kjøkkenet for å gi mer lys og luft. Deretter ble alle gulver slipt og oljet med gråbrun valør, og veggene ble malt i lyse gråtoner, bortsett fra stuen som er mørk grå.

– Jeg har ingen farger, kun sort, hvitt og grått sammen med de grønne plantene, forteller Aina.

– Det gir meg en ro. Jeg har aldri vært glad i farger.

Aina vokste opp på Løten i grønne omgivelser og en favorittsyssel allerede da var å plukke blomster. På hennes rom var det bestandig planter, og hun likte i tillegg å drive med søm og strikking.

– Da jeg var barn, tenkte jeg alltid at jeg skulle drive med blomster når jeg ble voksen. Jeg har aldri hatt andre tanker om hva jeg skulle gjøre, opplyser floristen.

Fra stuen har man utsikt til Bunnefjorden.

21 år og ferdig utdannet blomsterdekoratør, reiste hun til Oslo, og tenkte å bo der i et par år. Det er nå 15 begivenhetsrike og arbeidsomme år siden. I de første årene jobbet hun med blomsterfaget hos andre, men følte at jobbene ikke var spesielt spennende. Hun ville noe mer. Trangen til å ha sin egen stil og utvikle sitt konsept startet i tankene hennes.

– Jeg hadde egentlig ikke planer om å starte for meg selv, men da et ledig lokale dukket opp, kunne jeg ikke la vær.

Det var i 1999, og det var rett tid for en butikk som Ainas. Hennes danske stil, med mest grønne planter, duse farger og rustikke potter som kunne være dekorert med mose og papir og hyssing, gav oss en følelse av naturlighet og noe som alltid har vært.

Ainas tanker og stil fungerte og kundene både likte og gikk ut med fylte poser i den frodige butikken i Skovveien. Ryktene gikk, og i løpet av to år fikk hun sitt første store oppdrag, å lage brudebuketten til kronprinsesse Mette-Marit. Det ble lagt merke til. Aina kaller det flaks. Vi kaller det kreativitet og pasjonert dyktighet i blomsterfaget. Floristen er en kunstner når  det gjelder planter. Vi ser en feeling og et ønske om en kresenhet i hva hun ønsker å benytte i sine arbeider og blomsterverksted.

 Min stil er at det jeg gjør er gjennomført. Uansett om det er hus, hage eller butikk.

Etter 12 års jobbing i Skovveien, med stor vekst og så mye arbeid som det blir i butikkdrift, følte hun for en forandring. Da valgte hun å stenge etter å ha solgt ut alt av varer og innredning. Hun lukket ikke døren for fremtiden, men beholdt butikknavnet, og tok en pause.

– For å lykkes med å drive butikk må man en genuin interesse for det du gjør, og en indre driv for å klare det. I dag er det fortsatt gøy, men foreløpig bare en dag i uken, smiler Aina.

Fikentrær, agapanthus, hosta, sort petunia, sorte fioler og myntetrær for å nevne noen av Ainas planter i butikken.

Da hun startet opp igjen med Verkstedet Passiflora for ett års tid siden, ble det også gjort med en genuin glede over å møte kunder og jobbe med planter. Verkstedet Passiflora ligger ved jernbanelinjen i en gammel fabrikkbygning ved Bryn i Oslo, og hun forteller glad at stadig flere av hennes tidligere kunder fra Passiflora på Frogner finner frem til henne. Nå er butikken i Jernbaneveien 4, åpen hver torsdag og en lørdag i måneden. På Facebook holdes vi oppdatert på ekstra begivenheter og åpningstider.

Ved Bryn kan man finne et godt utvalg av grønne planter i alle størrelser. Hun har også en forkjærlighet for sukkulenter og bladplanter, i tillegg til rustikke potter i betong og røff keramikk, interiør og gode dufter. Utstillingen er alltid en estetisk opplevelse med merking og prising gjort med nennsom hånd.

Hjemme hos meg skal det være en enkelhet, frodighet og ro i interiøret.

Foruten dette har floristen sine andre prosjekter for bedrifter, hoteller og private. Til bedrifter kan det være planter i rommene, dekor til store sammenhenger og sesonger. Det samme gjelder i private hjem, hvor de ønsker hjelp fra en med grønne fingre som vet hvor plantene kan stå.

– Jeg inspireres av de danske blomsterbutikker og dansk design. De har mer stillhet og stemninger, og ut av det har jeg min egen stil, både hjemme og i blomsterverkstedet.

Hjemme er det først og fremst viktig at det ikke er for mye ting. Det må være rolige punkter. Og det som er å se må ha en betydning for henne. Hun liker fine bøker, planter og lys som dekor. Hun har heller ikke mye bilder på veggene. Hun er kresen, og dessuten avgir vinduene sine egne bilder.

– Hjemme hos meg skal det være en enkelhet, frodighet og ro i interiøret.

Stueveggen er malt i en mørk gråfarge, som nesten tangerer sofafargen. Etter lang tid har det kommet opp noen bilder på veggen – de står på en hyllelist så de kan skiftes om hun går lei.

Floristen opptas ikke så mye av trender, forteller hun. Trendskiftninger blir observert, også hvilke farger som kommer. Hun er mest glad i design og klassikere. Men noen ting kan hun hive seg på. Nå som det er en grønn trend, er hun glad for det. Det blir en opptur i planteverdenen, og folk oppdager at det er en hel masse planter som kan brukes, som attpåtil er mer nøysomme og har en større overlevelsesevne enn mange blomstrende planter. Hun opplever også at kundene er mer åpne for å bruke planter i miljøene. Når hun viser dem hvordan stilen gjennomføres, så forstår de hvordan det skal gjøres.

– Mange flere kan ha glede av å bruke grønne planter i interiøret.

Det fungerer best å ha noen få og store punkter, og samle planter i grupper. Ha planter der det faktisk er mulig med tanke på lyset. De må trives der de står. Sett gjerne sammen planter som fremhever hverandre, med variasjoner i grønnfarger og strukturer. Sukkulenter er en plante som er mer tjukkbladet og ikke krever så mye vann. Den skal rett og slett ha lite vann, og den tåler mye sol. Kanskje nettopp det er grunnen til plantefamiliens popularitet nå i travle tider?

– Jeg liker best rare planter, betror Aina oss ikke helt overraskende.

Hagen var stort sett dekket med ferdiggress da hun flyttet inn. Hun startet i bakhagen med å sette opp hyller som var igjen fra butikken hennes. Her har det blitt en sone i hagen som gir en opplevelse av å komme inn i en dansk hagebutikk. En grønn, fredelig oase med formiddagssol. Deretter er hagens mange «rom» og soner laget etter hvert som lysten har vært der.

Aina bor i et rekkehus i funkisstil, og har endehuset med fritt utsyn til tre kanter. Oppe på verandaen satte hun betongkasser med bambus i, for å skjerme for innsyn. De samme kassene er benyttet nede ved inngangspartiet for å lage et «rom» foran døren.

Aina laget ingen hageplan. Hun begynte å legge helleganger, og laget sin egen Passiflora stemning. På forsiden av huset, ved inngangspartiet vil hun ha ro. Etter hvert har noen trær blitt store, og kjemper litt om plassen, så beskjæring må til for å holde dem i sjakk. Ofte velger hun å plante i store betongpotter, i stedet for i jorden, for på den måten å «møblere» sammen med hagemøblene.

Alle planter er grønne, med unntak av noen hvite, sorte og auberginefargede blomstrende
planter. Med stor variasjon i form, struktur og grønnfarger, blir hagen frodig, spennende og rolig å være i.

– Min stil er at det jeg gjør er gjennomført. Uansett om det er hus, hage eller butikk. Det er det viktigste, betror Aina oss.

Og det ser vi at hun klarer med en nydelig stil og ro.