Lars med hammeren


Lars Fossum er for de fleste kjent som en av de tre dommerne i “Sommerhytta” på TV2. Han er utdannet tømrermester og deler gjerne av sin kunnskap, både på TV-skjermen og fra scenen på Boligmesse. 

Lars har erfaring med hvordan ulike mennesker løser oppussings- og byggeoppgaver. Han synes det er fint at vi er forskjellige.

– Personlig er jeg mer realistisk enn kreativ og nyskapende. Ganske kjedelig, men da uten store overraskelser hva angår tid, resultat og kostnad, sier Lars.

Her deler han noen gode råd med deg som skal pusse opp:

– Se for deg og planlegg helheten, behold den kreative idéen og jobb med detaljene.

– Få tak i materialer og verktøy i forkant. Det er tungvint å stoppe opp når du er i gang.

– Overlat de største jobbene til proffe, som grunnmur, konstruksjon, takarbeid, elektrisk og vann og avløp.

– Ikke la deg stoppe av “bedrevitere”. Du pusser opp til glede for deg og dine, ikke naboer og venner! Er du fornøyd, er det bra nok.

– Jobb gjerne flere sammen for motivasjon og støtte.

Lars har til enhver tid et eller annet prosjekt, og innrømmer lattermildt: – Hadde jeg fulgt mine egne råd over, ville jeg kanskje kommet i mål selv. Familien har et krypinn i Risør med stort behov for oppussing. I tillegg til skifte av kledning og etterisolering fra utsiden, har Lars lagt nytt gulv, veggpanel og himling på innsiden. Leiligheten i Oslo står på vent med sliping av parkett og maling etter år med barnelek. 

– Jeg trives med fysisk arbeid. Når hode, kropp og hender går sammen om resultatet er arbeidsdagen komplett. Aller best trives jeg på sjøen. Der kan armer og ben hvile mens tankene kan beskjeftige seg med de store spørsmålene. Forøvrig er ingen av disse besvart ennå. Kanskje koker det ned til “Jeg arbeider, altså er jeg”, filosoferer Lars.

På Boligmesse vil han inspirere til prosjekter i egen bolig og uteområde. Lars vil at du skal kjenne gleden ved å bygge selv. Hva med en liten platting med gjerde og pergola over? Kanskje med et lite utekjøkken borte i hjørnet? Eller er det i år du skal skifte kledning på den mest utsatte veggen?

Tekst: Ann-Helen Haaning Johnsen

Foto: John Andresen