Christine sa opp bankjobben for å starte interiørbutikk


Christine Sunde er utdannet økonom, og hadde jobbet seks år i bank da hun bestemte seg for å satse på den store drømmen. Nå driver hun sin egen interiørbutikk, der stilen er en miks av nordiske og organiske materialer.

Tekst: Ida Save
Foto: Christine Sunde og produsentene

– Jeg har alltid hatt en grunnleggende interesse for kunst og design, og vil si at jeg er nokså kreativ av meg. Da jeg var liten, var det å sy, male eller skape det mest spennende. Senere utviklet interessen for gamle møbler og antikviteter seg. Jeg likte godt å trekke om eller sette i stand de gamle, vakre gjenstandene, og mikse det sammen med det moderne jeg hadde, forteller Christine.

Til tross for denne interessen, endte det med at hun utdannet seg til økonom ved NTNU i Ålesund. Etter endt studie fikk hun jobb som kunderådgiver i bank, men etter seks år tok hun sats og sa opp jobben for å følge drømmen.

1. september 2016 åpnet interiørbutikken By Sunde. Drømmen var blitt en realitet.

– I ettertid ser jeg at det faktisk ikke var så dumt med en økonomiutdannelse. I tillegg til den kreative siden av meg, har jeg fått mye bruk for den mer økonomiske Christine, som alltid har likt matematikk og strategiske fag, forklarer gründeren.

Christine Sunde driver interiørbutikken By Sunde.

Livsstilsbutikk

By Sunde skulle egentlig bare være en nettbutikk med lager, men da Christine oppdaget et gammelt industrilokale like ved den historiske Devoldfabrikken i Langevåg, ble det endring i planene.

– Jeg kunne ikke gjøre annet enn å åpne dørene, og nå er den fysiske butikken like viktig som nettbutikken. Det har blitt en slags livsstilsbutikk, der man kan nyte deilig, nykvernet kaffe, titte gjennom stabler med bøker innen interiør, arkitektur, mat og reise, og ikke minst oppleve vakre møbler og flott interiør i alle prisklasser. Det aller viktigste for meg, er at kundene får en godfølelse med en gang de går inn døren, og at den følelsen varer.

Og kundene, de kommer fra hele landet.

– Det gjelder både på nett og i butikken. Vi har hatt en fin vekst av besøkende i butikken her i Langevåg det siste året, noe som er utrolig hyggelig og lover godt for tiden framover.

By Sunde selger blant annet de håndlagde terracottalampene SpongeUp fra det spanske designforetaket POTT.

Fløyel, skinn og ull

Konseptet til butikken, tar ifølge butikkeieren for seg et bredt spekter av interiør når det gjelder stil og materialer.

– Det er mye naturmaterialer, som ull, skinn, tre og stein. Jeg fokuserer på at alt er lov, så det blir en blanding mellom nordisk og organisk. En spennende miks med fløyel, skinn og ull, der kun fantasien setter begrensningene. For å gjøre butikken mer personlig, fører Christine både vintageklassikere, antikviteter og helt nye varer.

– Det får også fram kreativiteten til kundene, og jeg ser at de finner løsninger for det de har fra før, som de kan kombinere med noe nytt.

Ved siden av å drifte butikken, tar hun også på seg ulike oppdrag innenfor interiør og styling av boliger.

– Jeg tar på meg alt fra små til store oppdrag, alt ettersom hva kalenderen og kroppen tåler, smiler hun.

På grunn av stor pågang i butikken, har hun hyret inn to ekstrahjelper, Malin og Siw, som hun skryter godt av.

– I tillegg er mannen min en av de viktigste brikkene. Han ordner det meste etter sin egen arbeidstid, og har ofret mye for at jeg skal kunne realisere drømmen. Heldigvis er han veldig interessert i arkitektur og design, i tillegg til at han er en skikkelig handyman.

Fra utstillingen på Boligmessa i Ålesund 2017.

Ser framover

Når Christine snakker med BoligmesseMagasinet, er det bare et par måneder siden butikken feiret ettårsdag. Hun legger ikke skjul på at det første året har vært stressende.

– Det har vært ekstremt mye jobb, og mange timer og mye energi har gått med til planlegging, utførelse, oppstart, vedlikehold og enda mer planlegging. Man må hele tiden se framover. Heldigvis har jeg en fantastisk mann som har hjulpet til på alle mulige måter, og vi er et utrolig godt team, forteller Christine.

– Men selv om jeg har ofret mye tid, vil jeg si at jeg samtidig har fått mye mer tid sammen med de som betyr aller mest for meg, nemlig barna mine.

Godt forberedt

Men at ting går jevnt og butikken er over den første, og kanskje tyngste kneika, betyr ikke at Christine lener seg langt tilbake.

– Det er godt å kunne senke skuldrene litt, men etter min mening er ikke potensialet for vekst i en bedrift spesielt stort om man lener seg bakpå. Man må hele tiden tenke nytt og spennende. Selv tror hun gode forberedelser og planlegging er nøkkelen til å lykkes.

– Jeg har vært mentalt forberedt på mengden arbeid, og økonomisk forberedt med tanke på at jeg ofret et par år uten inntekt. Selv om det alltid er noe man ikke kan forberede seg på, er mitt tips å planlegge ned til den minste detalj. Tenk gjerne «worst case scenario»: At det går dårligere enn planlagt, og at det blir både dyrere og mer slitsomt. Da blir det heller en bonus om det går bedre enn antatt.

Christines beste interiørtips

Vær vågal! Ikke forsøk å kopiere andre, men finn din egen stil. Alt må ikke være sort og hvitt, selv om det for noen er det riktige. Vil du ha en gul sofa, så kjøp en gul sofa, men da kan du gjerne være sparsom med fargebruken ellers om du ønsker et roligere uttrykk. Våg også å mikse gammelt og nytt. Vis fram det du har, og det vil bli personlig!