– Arkitekter vil gjerne finne på noe nytt og annerledes, men ofte gir de opp og kommer tilbake til oss


Rak i ryggen. Sprek og leken. Tradisjonell, men tidløs. Klassikeren Jærstolen Aksel® har blitt produsert i ulike varianter siden 1938, og er like aktuell i dag.

Tekst: Majken Svorstøl og Ida Save
Foto: Bitmap

Bak den tradisjonelle stolen, som i år feirer 80-årsjubileum, står familiebedriften Aksel L. Hansson Møbelfabrikk AS på Hjelmeland i Ryfylke. Daglig leder Lise Hansson er andre
generasjon jærstolprodusent med 30 års erfaring. Faren, Aksel L. Hansson selv, holdt det gående i hele 50 år. Som i de fleste familiebedrifter er det mye entusiasme og stolthet å spore i Lise, som har levd med stolen siden hun var ei lita jente.

– Jeg hadde sommerjobb som stolsetefletter da jeg var 12 år, men fikk sparken fordi jeg tok hull i ørene uten fars velsignelse, ler hun.

Tok over familiebedriften

Men dette var ikke slutten på Lises karriere i familiebedriften. I 1988 begynte hun for fullt med jobb i produksjonen. I 1989 begynte hun med salg.

– Siden har jeg blitt i bedriften, forteller hun.

Det var imidlertid ikke gitt at det var akkurat Lise som kom til å bli daglig leder.

– Jeg har vokst opp med syv søsken, blant dem fem gutter, og hadde aldri tenkt at det var jeg som skulle overta. Men i 1992 tok jeg formelt over som daglig leder.

«Arkitektens trøst»

Familiebedriften har produsert ulike varianter av Jærstolen Aksel® i 80 år, men ifølge Lise kan denne typen stol spores tilbake til slutten av 1800-tallet.

– De gamle er jo ofte best, smiler hun.

Jærstolen Aksel® har fått det ærefulle kallenavnet «Arkitektens trøst», både på grunn av den klassiske stilen, men også på grunn av kvalitet og design.

– Arkitekter ønsker jo gjerne å finne på noe nytt og annerledes, men ofte gir de opp og kommer tilbake til oss fordi de vet at en klassisk Jærstol passer overalt, til alle stilarter, og holder seg like stabil og aktuell i tiår, forteller hun.

Jærstolen Aksel® har gjort seg bemerket og har vært elsket i generasjoner, og ble beæret med klassikerprisen for god design av Norsk designråd i 2009.

«En klassisk Jærstol passer overalt, og til alle stilarter»

Satser på 80 nye år

I dag er en stor del av produksjonen satt til Tyrkia, men all kvalitetssikring og overflatebehandling foregår fortsatt på Hjelmeland. Den klassiske Jærstolen Aksel® produseres i flere varianter og edle tresorter, men den mest kjente har fire spiler i ryggen og sete i flettet, kinesisk sjøgress.

– Under krigen brukte faren min dessuten papir i setet, og vi lager seter i både stoff og skinn, sier Lise.

Jærstolen kan også følge deg gjennom hele livet.

– Vi har barnesett som et trenet øye kan finne på alt fra legekontorer til barnerom i alle samfunnssjikter, deriblant de kongelige, og stoler med både gyngefunksjon og armlener, sier Lise fornøyd.

Salgssjef Judith Synnøve Svendsen er stort sett den du møter om du tar turen til Aksel L. Hansson sin stand på Boligmesse.

Og fargespekteret er uendelig.

– Har du koden, fikser vi fargen du ønsker, lover hun.

– Tror du Jærstolen Aksel® noen gang kommer til å gå av moten?

– Jeg kan ikke spå framtiden, men den fyller jo 80 år i år, og jeg ser ingen grunn til at den ikke skal holde i 80 år til. Nå har vi en veldig flink salgssjef, og i 2018 skal vi på flere boligmesser, som er en fin arena for å vise fram produktene våre. Det er en grunn til at vi fortsatt eksisterer, og det er selvfølgelig et mål at stolen videreføres, avslutter Lise.