Lanserer kortreist brukskunst på messa


Lyst til å lyse opp i mørketida med en glasslampe ingen andre har maken til? Glassblåserne fra glasshytta Blåst lanserer en splitter ny lampe på årets Boligmesse i Fløyahallen i Tromsø.

Tekst: Majken Svorstøl  Foto: June Åsheim

Midt i Tromsø sentrum finner du glasshytta Blåst. Helt siden 2002 har innehaver og sjefsblåser Silja Skoglund og hennes kolleger designet og blåst frem sine kunst- og bruksgjenstander i glass. Byens befolkning vet å sette pris på deres kortreise kunst.

– Tromsøværingene er både interesserte og patriotiske, og veldig flinke til å støtte lokale kunstnere, sier sjefsblåseren. – Her stikker folk gjerne innom og kjøper unike gaver både seg selv og andre, og vi har mange populære serier av både vin- og vannglass, vaser, skåler og mugger.

Glassblåser Silja Skoglund har, foruten lampen "Kos", mange populære serier av både vin- og vannglass, vaser, skåler og mugger.
Glassblåser Silja Skoglund har, foruten lampen “Kos”, mange populære serier av både vin- og vannglass, vaser, skåler og mugger.

Norsk «Kos» med franske aner
Til daglig har tre glassblåsere sitt daglige virke i glasshytta. Silja selv, hennes franske kollega Charlotte Lemaire og lærlingen Markus André Eriksen utgjør et kreativt team, som samarbeider om alt fra design til blåsing. – Vi elsker det skapende håndverket vårt, og at det er rom for variasjon. Ingen arbeider blir helt like, forklarer Silja.

Lampen «Kos», som de nå lanserer på Boligmessen, er en lampeserie som er designet av Charlotte. Alle tre blåserne har vært delaktige i prosessen med å ferdigstille lampene.

Designer og glassblåser Charlotte Lemaire var inspirert av det typisk norske begrepet «koselig» da hun skapte lampen "Kos".
Designer og glassblåser Charlotte Lemaire var inspirert av det typisk norske begrepet «koselig» da hun skapte lampen “Kos”.

– Charlotte har vært inspirert av det typisk norske begrepet «koselig», og resultatet har blitt unike bordlamper i ulike farger. Vi har tatt frem en egen fargepalett til kuplene, og balanserer uttrykket med tre ulike lampeføtter i metall, tre og betong.

– Ingen «Kos» er lik, så her kan man komme og velge sin egen unike favoritt, avslutter Silja med et smil.