Einar fargemester


Det passer fint at Einar Nilsson jobber med farger i ”Tid for hjem” på TV2. Han er jo et fyrverkeri av entusiasme og påfunn. På Boligmesse skal han snakke om farger i alle sammenhenger. Vi har tatt en prat med ham for å høre litt om hva foredraget hans handler om.

På spørsmål om hvorfor farger er viktige for oss, svarer han: – Farger påvirker oss mer enn vi kanskje aner. Farger kan være inspirerende, gi ro – eller uro, harmoni og glede. Tenk gjennom effekten av farger når du skal pusse opp. Bruk gjerne magefølelsen. Du har sikkert noen farger du setter høyt. Og vær litt tøffere, modigere. Forandring fryder!

Fargesymbolikk

Det er mange følelser knyttet til de ulike fargene. – Vi tenker gjerne at håpet er lysegrønt. Er du blåøyd, så er du litt naiv. “Hun så rødt”, er et klart uttrykk for sinne, og gult er gjerne brukt som symbol på smittsom sykdom. Einar forklarer og gestikulerer på kjent vis. Han fortsetter: – Det artige er at det finnes kulturelle forskjeller. Da kan det bli litt misforståelser mellom ulike kulturer og nasjonaliteter. Dette skal jeg snakke mer om i foredraget mitt på messen. Det er veldig morsomt å se farger i en slik sammenheng.

Farger gjennom historien

Kombinasjoner av farger på 1970-tallet, med kraftig oransje med brunt eller grønt, var heftige saker. Einar ler godt. – Også 1980-tallets pasteller da, men også mange gøye kontraster i den perioden. Milleniumshvitt var aktuelt til langt inn på 2010-tallet. Nå har det blitt erstattet av mange naturlige jordfarger, og i enda mørkere nyanser enn før. Hvite himlinger blir mer og mer fargelagt, gjerne med mørkere farger enn på veggene! Hvis vi går langt tilbake i tid, til 1600- og 1700-tallet … Da var de riktig så friske i fargevalgene sine. Den gangen var det ikke mye ton-i-ton, for å si det sånn, men én farge til hvert av elementene i hjemmet. En skikkelig fargefest!

Yndlingsfargen

– Jeg faller alltid tilbake til grønt, forteller Einar. – Den er så naturlig i alle sine nyanser. Men, jeg er jo også glad i blått. Og gult. Og oransje. Og fiolett. Det er jo så mange flotte farger! Einar slår ut med armene. For oss er det ingen overraskelse. En fargerik person som Einar, liker selvfølgelig et bredt spekter av farger.

Einars tips til forberedelser til oppussing

1. Rydd unna alt i rommet før du begynner. Det er hyggeligere å jobbe med godt albuerom.
2. Dekk til gulvet med noe som tåler at et helt malingspann velter.
3. Sørg for god belysning og den musikken du liker.
4. Gled deg over forvandlingen underveis.

 

Tekst: Ann- Helen Haaning Johnsen

Foto: Ole Kristian Losvik