Kjøkkenbelysning: Kast lys over hjertet av hjemmet ditt


Det er kanskje ikke belysning du tenker først på når du planlegger nytt kjøkken, men det er faktisk veldig viktig med godt lys på kjøkkenet. 

Foto: HTH.no

– Som en tommelfingerregel må du ha tre former for lys på kjøkkenet – generelt lys, arbeidslys og stemningslys, sier Pernille Bure Karlsen hos HTH.

Hun anbefaler å tenke på lyskildene helt fra begynnelsen, slik at de kan tilpasses innredningen du velger. 

Generelt lys er det lyset som sørger for at alle deler av kjøkkenet lyses opp. Det plasseres gjerne i taket, og bidrar til at du lettere ser hva du har i skuffer og skap. 

Kjøkkenbelysning under overskapene:

– Videre trenger du godt arbeidslys. Dette er uunnværlig når du skal arbeide på kjøkkenet. Arbeidslyset må være skarpt og ha den riktige tonen, slik at alle detaljer blir synlig, sier hun. Ofte plasseres arbeidslyset under overskapene, enten som lysskinner eller spotter. 

– Lysskinner kan integreres i overskapene og fungerer dermed både som lyskilde og håndtak, sier hun. 

Foto: HTH.no

Skap stemning med kjøkkenbelysningen

Sist, men ikke minst, trenger du stemningslys. Dette skaper hygge og personlighet på kjøkkenet ditt. Valg av stemningslys avgjøres blant annet av størrelsen på kjøkkenet. 

Har du et lite kjøkken, kan det være smart å bruke lysdempere for å forvandle arbeidslyset til stemningslys. Har du derimot god plass, kan det være fint å ha flere små lamper i rommet, sier hun. 

For et behagelig lys anbefales det at du velger LED-lys i kjøkkenet. Dette er også en fordel økonomisk. Strømforbruket blir lavere enn ved bruk av glødepærer og de er dessuten mer holdbare. Velg lys i den fargevarianten du liker best.

Foto: HTH.no