Hvilken varmepumpe skal du velge?


Familiebedriften Romerike Energi har spesialisert seg på varmepumper i alle varianter. – Vi hjelper deg å velge den varmepumpen som passer for deg, og deretter fikser vi alt fra montering til service, sier eier Johnny Nyengen.

Tekst: Majken Svorstøl Foto: Johnny Nyengen

Romerike Energi har snart førti års erfaring i bransjen, og som totalleverandør innen varmepumper tilbyr de rådgivning, montering og service. De opererer i Akershus og Oslo, og satser på Østfold som et nytt nedslagsfelt.

Selskapet er eksperter på varmepumper.

– Vi jobber kun med varmepumper hele året, og kan ikke sammenlignes med en rørlegger som gjør det i ny og ne, smiler Nyengen. Romerike Energi har deltatt på Boligmessen på Exporama og Telenor Arena flere ganger, og har god erfaring med å snakke med kundene som kommer innom.

«Hvilken varmepumpe skal jeg velge?»

– På Boligmessen møter vi målgruppen vår, boligeiere som vurderer varmepumpe, og vi kan svare på det de måtte ha av spørsmål, sier han.

Det vanligste spørsmålet Nyengen og kollegene får, er «hvilken varmepumpe skal jeg velge?»

– Vi hjelper kundene med å sortere litt. Vi stiller konkrete spørsmål, viser alternativene som finnes, og forklarer forskjellene og de ulike fordelene med de tre varmepumpetypene som finnes, forklarer Nyengen.

Tre typer – ulike fordeler
Det finnes tre kategorier varmepumpe; luft/luft, luft/vann og bergvarme. Hva er det som skiller de tre typene fra hverandre?

– Hvis jeg hopper over det rent tekniske, kan man på et overordnet nivå si at:

  • luft/luft gir raskest inntjening av investeringen
  • luft/vann har utviklet seg mest i det siste og er på fremmarsj, mye på grunn av gunstig pris
  • bergvarme er den største investeringen, men lønner seg  på sikt.

Dessuten gir bergvarmepumpe best effekt av de tre typene når det kaldt ute, fordi energien hentes fra varmen i bakken som holder en konstant temperatur. Luften ute varierer i temperatur, og effekten vil derfor variere mer på luft/luft og luft/vann, informerer Nyengen.

Valg av varmepumpetype må dermed sees i lys av behov, økonomi og ønske om en kort- eller langsiktig investering.

– Uansett hvilken type varmepumpe du velger, er det et i alle fall et miljøvennlig valg, oppsummerer han.

Nye vinduer?
Med seg på standen på Boligmessen i Exporama har Romerike Energi også med seg søsterfirmaet sitt, Vindusleverandøren Norge AS. – Her får du gode tilbud på flotte vinduer i PVC også, avslutter Nyengen.