Forny den trappen du har


Gjenbruk er i vinden som aldri før, og en profesjonell trappefornying kan spare deg for både tid og penger.

Tekst: Majken Svorstøl Foto: FormTrappan

Svenske FormTrappen har spesialisert seg på å fornye trapper enkelt og effektivt. At trappefornying er populært og tidsriktig, viser økningen i antall jobber.

– Vi har hatt en fordobling av antall oppdrag siden vi startet opp i det små for knappe 6 år siden, forteller Andreas Holgersson.

I 2015 fornyet FormTrappan hele 1600 trapper rundt om i Norden. Alt av nødvendig materiell produseres med presisjon i den moderne fabrikken i Västerås.

Miljøvennlig produksjon
Det siste året har de satset på å få en mer miljøvennlig produksjon. – Vi arbeider for å verne om miljøet, og har installert 600 m2 solceller på fabrikken, sier Holgersson.

De ble selvforsynte med strøm i løpet av våren. – Vårt mål er å produsere 60.000 KW-timer per år, noe som er nok energi til å produsere 2000 trapperenoveringer, forklarer han, og legger stolt til: – Vår første el-bil går i trafikk nå i høst, og etterhvert går vi over til el-biler der det er mulig.

overflater til trappetrinn etter hver enkelt trapps presise spesialmål.
På fabrikken i Västerås produseres nye overflater til trappetrinn etter hver enkelt trapps presise spesialmål.

Velkjent i nabolandet
I Sverige har FormTrappan opparbeidet seg en god markedsposisjon på kort tid. De er en av nabolandets største aktører innen trapperenoveringsbransjen, og 65 personer jobber med å fornye folks slitte trapper – med enkle grep blir de så gode som nye. FormTrappan har fått mange nye kunder ved å profilere seg for oppussingshungrige besøkende på Bomässan, Boligmessens søsterselskap i Sverige.

Nå satser firmaet stort i Norden, og ekspanderer både i Norge og Finland. Andreas Holgersson og kollegene hans hjelper gjerne enda flere nordmenn med en smart og nøyaktig trappefornyelse.

Presisjon og rask montering
Vi ba Andreas forklare hva de faktisk kan hjelpe oss med.

– Det vi leverer, er det motsatte av å bytte trappen, som jo er et større og mye mer kostbart inngrep i hus og økonomi. Trappefornyelse er aktuelt når trappen i seg selv er ok og sikker, men hvor trinnene trenger en ny og penere overflate, forklarer han.

Prosessen er enkel.

– Først kommer vi på  befaring, og foretar nøyaktig måling av trappetrinnene, forklarer Andreas. De benytter moderne, digitale instrumenter som gjør oppmålingen med presisjon.

– Vi er erfarne fagfolk, så målingen vi utfører kan ikke sammenlignes med å bruke papir og blyant, forsikrer han.

Når materialvalget er gjort, bestilles trappen for produksjon på fabrikken Västerås.

– Det tar kun få timer å sette på den nye overflaten på trappetrinnene. Med en tørketid på 4 – 5 timer er trappen klar for bruk allerede samme dag, smiler Andreas.

Eik, valnøtt eller ask?
FormTrappan leverer trappetrinn i eik, valnøtt og ask. Det harmonerer godt med hva skandinaver ønsker på gulvene sine. Og prisen?

– Vi har faste priser på trappefornyelsen, enten du har en rett, U- eller L-formet trapp, og prisen gjelder opp til 15 trinn. De aller fleste velger eik. – Men vi kan også tilby ask, som er et veldig hardt treverk, og valnøtt, forteller Andreas.

– Uansett valg av materiell, får du en sklisikker trapp som er varm og behagelig å gå på. Kom innom oss på messen, så svarer vi på dine spørsmål, avslutter han.