Framtidens elektronikkløsninger


Den norske bilparken består av stadig flere elbiler. Det fører til enkelte utfordringer, men heldigvis finnes det også løsninger.

Tekst: Ida Save 
Foto: Eaton

Ifølge teknologiselskapet Eaton, er ikke utfordringen med en elektrifisert bilpark mangelen på strøm, men forbruksmønsteret. Når alle lader bilen samtidig, blir det som en nattklubb som er  helt tom på dagtid, men har lange køer fredag kveld.

– Vi har ikke kommet dit helt enda, men framover blir strømmen billigere på natten enn på dagen, forklarer Trond Salvesen.

Han er markedsansvarlig i EL-PROFFEN, som er Norges størst elektrikerkjede og blant annet forhandler av Eaton-produkter.

– Når man kommer hjem fra jobb, plugger man elbilen til lading, man begynner å lage mat og setter kanskje på en vaskemaskin. Når alle gjør dette samtidig kommer det en strømtopp som kan skape utfordringer for strømselskapene. Derfor vil strømmen i framtiden få ulike priser på ulike tider av dagen.

Styr strømmen

Heldigvis finnes det allerede smarte løsninger som gjør at man vil kunne utnytte strømmen når den er billigst, for eksempel om natten.

– Når du kjøper en Eaton elbillader kan du velge å få med smartstyring. Da kan du plugge i laderen når du kommer hjem, men bestemme at den ikke skal begynne å lade før senere.

Det finnes og innstillinger som gjør at du kan lade litt, men når du begynner med andre ting som krever mye strøm, kobler den ut billaderen til du er ferdig.

– Ikke lad i vanlig kontakt

Salvesen presiserer også viktigheten av å installere en egnet elbillader. For å lade i vanlig stikkontakt er noe du absolutt ikke bør gjøre.

– En elbil trenger mye strøm, og da kan det gå varmgang. Over tid kan dette føre til brann, for en vanlig kurs er ikke dimensjonert for den type bruk.

EL-PROFFEN kan gjennom Eaton også tilby smart energilagring, samt smarthusløsninger som hjelper deg å lagre og styre strømmen, noe som kan være smart nå som strømmen er dyr.

– Kom gjerne innom oss på helgens Boligmesse og ta en prat med en av våre dyktige elektrikere for å lære mer om det du lurer på, avslutter Salvesen.