Fagdag fredag 24. mars


Vi inviterer håndverkere, borettslag, sameierselskaper, boligeiere og håndverkere til nyttige og lærerike foredrag om byggebransjen og økonomi. Hvilke lover å regler man skal forholde seg til? Vi anbefaler alle som på en eller annen måte er involvert i nybygg og rehabiltering å få med seg disse foredragene – du kan spare mye med litt kunnskap.

12.30 – Faglig blikk på avhendingsloven (salg/kjøp av bolig)

Avhendingsloven gjelder ved alle salg av nye (nøkkelferdige) og brukte boliger. De nye reglene som trådte i kraft 1.1.2022 gjør at alle boliger skal gjennomgås av en takstmann som skal sette en tilstand på boligen før salg. Dette skal føre til færre konflikter og større sikkerhet for kjøper. Ikke minst setter det krav til at man undersøker boligen både på utsiden og innsiden av veggene og setter en tilstand på hvor god eller dårlig en bygning er.

Dette setter også krav til dokumentasjon fra håndverkernes side som skal overleveres til boligeier når man utfører et stykke arbeid på boligen.

Tor Ole Larsen, fagsjef for kvalitet i Byggmesterforbundet holder et foredrag som belyser avhendingslovens intensjon, hva en håndverker må levere og en forbruker kan forvente av dokumentasjon for utført arbeid. Det vil også bli gjennomgått en del saker som er typiske både sett ut fra et selger/kjøpers ståsted, men også fra entreprenørens ståsted.

13.30 – Fuktfjerning i kjeller på 1 – 2 – 3

I dette foredraget møter du Anders Onarheim, senior fagkonsulent i EPS Fuktsikring, som gir deg en oversikt over metoder og løsninger for fuktfjerning i kjeller.

Kjellervegger med maling som flasser eller bobler, tapet som løsner eller murpuss som går i oppløsning er et trist syn og ikke minst et problem. En kjeller med fukt gir grobunn for sopp, råte og er ikke minst helse­skadelig. I tillegg er den energikrevende å varme opp. EPS metoden er enkel å installere og forebygger alle ovennevnte problemer. En permanent løsning som har hjulpet private, næringsliv, entreprenører, borettslag, sameiere, statlige og kommunale aktører uten store inngrep. Få med deg hans foredrag kl. 13.30.

14.30 – Spar på strømmen – om energibesparende tiltak på bolig og støtteordninger

Foredraget med Tor Ole Larsen, fagsjef for kvalitet i Byggmesterforbundet, tar for seg hva som er lurt og ikke lurt å gjøre ved en rehabilitering. Hva er behovet for
oppussing?

I hvilken tilstand er bygget, og er det
økonomisk forsvarlig å rehabilitere.

Er det lurt å isolere eller kan en etterisolering ødelegge byggets fysikk og dermed ødelegge huset på et senere tidspunkt på grunn av kondens sopp og råte.

Det blir gjennomgått hvor i regelverket man kan lete for å finne løsninger som oppfyller kravene i lovverket. Til slutt ser vi på støtteordninger og dokumentasjonen ved rehabilitering.

Byggmesterforbundet jobber for et seriøst arbeidsliv, like konkurransevilkår, kompetanseheving og rekruttering til bransjen. De er en arbeidsgiverorganisasjon som organiserer profesjonelle byggefirma med stolthet til tømrerfaget. De ivaretar deres interesser og rammevilkår samt yter medlemsservice.

Boligmesse er åpen som vanlig for publikum på fredag og alle er velkommen på foredragene.