Et utradisjonelt hus med internasjonalt sus


Først kom tomten. Deretter tanken på at det måtte bli et hus som var fremtidsrettet og moderne. Så kom arkitekten med tegningen av en kube. Det var en god begynnelse.

Tekst og styling: Margrethe Røsnes Kvalheim
Foto: Mona Gundersen

De fikk velge tomt først, og valget falt på en tomt i utkanten av et byggefelt, med utsikt til skogen, og dermed intet innsyn. Året var 2008 og de ønsket seg et moderne hus, et hus for fremtiden. Ekteparet var opptatt av å følge med i tiden og tenke fremover.

Minimalistisk var stikkordet, og rette fine linjer dermed viktig. Deretter bruken av betong, glass og treverk. Dette gjelder både ute og innvendig. Camilla og Idar Holli Melleby bor her med sine barn Sara Camilla (13) og Georg (14). Idar jobber som anleggsgartner, og Camillas dager fylles med hennes jobb som interiør- og fargeveileder i eget firma.

«Jeg får inspirasjon hver dag fra ting jeg ser»

Hun jobber både med nye og eldre boliger, men ønsker også å jobbe med interiørløsninger for hoteller. Hun har god kjennskap til hotellbransjen, etter å ha jobbet tre år på hotell tidligere. Man får en internasjonal følelse i huset, og vi lurer på hvor Camilla har fått inspirasjonen til dette.

Etter litt lirking får vi vite at hun i unge år ville ut og se verden, og mønstret på Crystal Cruises i Vancouver. Ferden gikk til Alaska, Hawaii, Japan, Kina, Bali, Australia, New Zealand, Fiji øyene og Panamakanalen i løpet av et halvt år, hvor hun deretter avmønstret i Karibien. Dette var etter tre års jobbing på hotell, og disse årene har trolig gitt mye inspirasjon til senere interiørprosjekter. Deretter fulgte en jobb som flyvertinne i ti år, mest i Europa.

Camilla og Idars hus er bygget i en moderne kubeform, med en særegen stor glassflate laget av vinduer og dører innrammet i sort.

Hun elsket jobben og fikk anledning til å se mye kunst, restauranter og hoteller, hvor ikke minst alle menneskene inspirerte henne. Uten at hun har stående fremme en hel masse suvenirer fra sine reiser, kjenner vi en følelse av at alle disse reisers inntrykk sitter litt i de nye hvite veggene i det kubeformede huset deres. Underveis var alltid det kreative og interiørinteressen der, så hun tok utdanning innen interiør og fargelære, hang flyvertinnedrakten i skapet og satset på hage sammen med Idar, samt egne interiørjobber.

«Å ha gode entreprenører er veldig viktig når du skal bygge hus»

I det første møtet med arkitekt Birger Dahl, tegnet han dette første utkastet, som en kube, som overrasket dem med sin enkle form. De ville ha et moderne hus, men hadde ikke tenkt i de baner. Men ekteparet så potensialet og fortsatte med formen, og valgte etter hvert betong, glass og noe treverk i huskroppen.

– Vi kom i kontakt med noen som var god på betong, og det ga grunnlaget for et godt samarbeid i store deler av huset. Å ha gode entreprenører er veldig viktig når du skal bygge hus, forteller Camilla.

Huset har en flate på cirka 150 kvadratmeter i hver etasje pluss carport som er bygget i en forlengelse av huset. Tomten er på 1,2 mål skråtomt, som er planert flat i forbindelse med hver etasje. På baksiden av huset har de et eget kontor, som du må gå ut av huset for å komme inn i. En god plan, for å skille mellom jobb og fritid. Utenfor kontoret er det lagt heller og bygget en utebod, og det utvendige miljø gir oss en følelse av å befinne oss i Danmark.

Etter noen utkast fra arkitekten på romfordelingen innvendig, valgte Camilla selv å ta styringen over den innvendige etasjeplan, mens han tegnet det utvendige hus. Hun hadde da utdannet seg til interiørdesigner og var opptatt av god planløsning og god utnyttelse av hele boflaten. Hun ville føle at hele huset ble brukt.

Hovedetasjen ble bundet sammen med underetasjen med en gedigen plass-støpt betongtrapp. Den er forskalet og støpt der den står, et tidkrevende arbeid som er gjort av dyktige fagfolk, opplyser Camilla.

Betongtrappen setter sitt preg på hele huset. Plasstøpt på stedet av dyktige fagfolk. Den er beholdt litt ru i trinnene, og er ikke glattpolert som ofte er vanlig.

Alle ytterveggene er i betong og murt på stedet. Som en kontrastvegg er den ene spisestueveggen beholdt i det litt rå utseendet innvendig, uten å bli pusset på. Det har blitt et solid hus, som totalt veier 450 tonn, forteller huseieren.

– Vi ønsket en luftig atmosfære med åpenhet og mye lys. Her skal det være deilig å bo. Det er en god atmosfære og de store vinduene gir oss mye natur å se på, som endrer seg gjennom årstidene, forteller Camilla.

Noe av det som gir huset sitt særpreg er også den utrolig store flotte vindusfasaden som kun er innrammet av en murkant i ytterkant. Elegant og sjeldent syn. At alle vinduer skulle være i sort, var begge huseierne enige om. De ble spesialbestilt, fra Evje vinduer i Aust-Agder. Camilla liker sort og hun liker kontraster. Dermed ble det helt naturlig å velge hvitt på alle vegger inne. En nøytral hvitfarge uten brekk av noen nyanser. På den måten skulle naturen få gi litt spill til fargeravspeiling, tenkte hun.

Spisestuen ved siden av betongveggen, hvor det er laget en innebygget hylle som gir plass til levende lys i små beholdere. Stolene er fra Bohus, lampen fra Habitat. Stolenes sorte form og insektsaktige tynne ben gir en letthet sammen med lampene og bordet som også er sort.

Innendørsmaterialer er i hovedsak parkettgulv med fin glød, laget av bambus, hvite vegger, samt betongvegger og store glassflater med sort pvc-innramming. På bad er det valgt mørk brune fliser på gulvene, men også her hvite vegger bortsett fra våtsonene som er flislagt med sorte skiferfliser på veggene.

I entreen og på kjøkkenet er det lagt store italienske fliser i størrelse 90×90 centimeter.

– Jeg blir jo inspirert av Slettvoll-stilen og liker at møblene er sorte og nøytrale. Det er fint med sort mot hvite vegger og grønne planter. Jeg liker det enkelt, delikat og rolig. Jeg inspireres også av interiørmesser, egentlig får jeg inspirasjon hver dag fra ting jeg ser.

Butikker Camilla nevner spesielt er også Hai, Bolia og Habitat, alt etter hva lommeboken tillater.

– Hva er du mest fornøyd med i huset, Camilla?

– At planløsningen fungerer så godt og at vaskerommet er i hovedetasjen, er jeg glad for. Og at det er store vinduer, samt plasseringen på huset i forhold til inngangspartiet hvor solen kommer om morgenen. Det er frokostplassen når været tillater det. Ogsåellers blir de fleste måltider spist der om sommeren. Der har vi bygget inn et område med levegger med utsikt utover hagen, hvor vi kan følge med på barna som leker.

Hagedesign er en lidenskap for både Idar og Camilla Holli Melleby, og den sorte leveggen som her er tett, gir ly for vinden når det er tid for soling, eller en liten lur. Sammen med store hvite murte blomsterkasser blir dette dekorative innslag i den store hagen.

Camilla er en kreativ sjel, sier hun, og er lykkelig når hun kan jobbe i et kreativt yrke. Når Camilla til slutt beskriver det beste med boligen åtte år etter at den ble bygget, sier hun:

– De tre ord som best beskriver det jeg liker ved huset vårt, er atmosfæren, luftigheten og at jeg er fornøyd, avslutter Camilla Holli Melleby, før hun går i gang med neste interiørprosjekt.

Se mer av Camillas hus på Instagram: @homeofnorway