Endelig tid for hage


Klar for å anlegge hage? Her kommer Mari Halvorsen hos Hageland Oddernes Gartneri med de beste tipsene til deg som skal så plen, lage bed og velge planter til hagen din.

Godt grunnarbeid er viktig når du skal anlegge plen for første gang. Sørg for å få jorden godt planert utover, og bruk gjerne en plenvals.
– Plen trives best i jord som er drenert godt, så har du tung leirjord, bør du blande inn sand i jorda. Om du ikke får tilført ny plenjord, bør du grunngjødsle jorda før du sår, sier Mari Halvorsen.
Gjødselen kan med fordel blandes godt inn i jorden, og så er det bare å begynne å så. Pass på at plenen ikke tørker mens den spirer, og vann ofte hvis du ikke får hjelp av regnvær.
– Velg frøblanding etter forhold og bruk, for det er mye å velge mellom. Noen blandinger tåler mye slitasje, mens andre tåler mer skygge eller krever mindre stell, sier hun.

Kalk og gjødsel

Har du allerede en plen, er det viktig å huske at denne trenger vedlikehold for å holde seg fin. Start våren med å gå ut og se på plenen. Hvordan ser den ut?
– Har plenen mye mose, er det et tegn på at jorden er sur og bør kalkes. Gjør dette på våren, og rak gjerne opp dødt gress og mose. Bruk mosefjerner hvis det er mye mose, sier hun.
Er det lite gress på plenen, kan du gjerne ha på et tynt lag jord og nye gressfrø. Deretter er det tid for å gjødsle.
– Begynn med å gjødsle med en gang plenen våkner fra dvalen og begynner å spire grønt. Vent så med å klippe til plenen har vokst seg seks til åtte centimeter, sier hun. Still høyden til omtrent fire centimeter.

Velg riktig sone

Planter hører også til i hagen, og for mange er det viktig at de ikke krever altfor mye arbeid.
– Hvis du ønsker en hage som krever minst mulig vedlikehold, er det lurt å velge planter som krever lite beskjæring, tåler tørke godt og er innenfor din herdighetssone. Her i Kristiansand ligger vi i herdighetssone 2-3, sier hun. Velger du planter i sone 3-4, skal de tåle selv en hard vinter i Sør-Norge.
– Husk også at forholdene kan variere inne i din hage. I en lun, solrik krok vil mer kunne overleve enn der vinden står på som verst. Sjekk også hvor stor planten kan bli, og ikke velg planter som er større enn du har plass til, sier Halvorsen.

Riktige planter

Skal du anlegge et bed i hagen, bør du vite noe om hvor dypt du kan grave deg nedover. Hvilke planter du kan ha i bedet, avhenger av hvor dypt med jord de får å vokse i. I tillegg er solforhold viktig.
– Hvordan du anlegger bedet, avhenger av utgangspunktet. Har du god jord i hagen, er det nesten bare å sette i gang, mens en ny tomt med et tynt lag med jord over pukk vil kreve mer graving og tilførsel av jord, sier hun. Uansett utgangspunkt og fremgangsmåte er det neste viktige jobben å velge riktige planter, sier hun.

Hageland Oddernes Gartneri er Sørlandets største hagesenter med et fantastisk utvalg i planter, krukker, hagemøbler og ellers alt du trenger til ditt uterom. Møt dem på stand under boligmessen i Kristiansand.

Tekst: Katrine Andreassen
Foto: Mari Halvorsen