Ditt viktigste møbel


Følelsen av å våkne opplagt etter en god natts søvn er noe av det beste som finnes. Sengen er stedet der du hviler og restituerer kropp og sjel etter dagens aktiviteter. Og sengen er stedet som bidrar til at du får bygget overskudd og energi til morgendagen. Derfor bør du bruke tid på å finne den sengen som passer aller best for deg.

En god seng er investering i livskvalitet. Enkelte mener at sengen er boligens aller viktigste møbel. Og det er nok noe i dét. Uansett er det lurt å søke råd hos fagfolk når du skal kjøpe ny seng.

Har du lurt på hvor nøye pris og kvalitet henger sammen? Du får mye kvalitet for pengene i mellomprissjiktet. De aller dyreste modellene tilbyr også designdetaljer som enkelte ønsker. Men det har ingen betydning for søvnkvaliteten.

Levetid

En seng blir aldri som ny om du bare bytter overmadrassen. Den viktigste bestanddelen i en hovedmadrass er fjærene, og stålkvaliteten på disse avgjør madrassens levetid. Normal levetid på en hovedmadrass av god kvalitet er 15-17 år. Da har fjærene gjort jobben og er klare for utskifting. Overmadrassen bør du bytte hvert 5-7 år.

Oppbygging og funksjon

Sengen består av tre elementer: Hovedmadrass, overmadrass og understell.

Hovedmadrassen gir deg søvnkvalitet gjennom optimal hvilestilling for kroppen med en rett ryggsøyle gjennom natten. Kvinner og menn velger gjerne forskjellig hardhetsgrad på fjærene. Menn er normalt tyngre, og trenger derfor hardere madrasser.

Overmadrassen bidrar til søvnkomfort ved å ventilere og sørge for korrekt temperatur. Den er normalt laget av lateks og kommer i ulik kvalitet. Et trekk som kan vaskes jevnlig er viktig for god hygiene.

Understellet løfter sengen opp fra gulvet og holder madrassene på plass. I dag selges de fleste sengene med ben – mot ramme tidligere år. Støvmengden er dessverre konstant uansett understell, og ønsket om å komme til å støvsuge under sengen har økt i takt med antall robotstøvsugere i norske hjem.

Prøvetid

Hvor lenge bør man prøveligge en ny seng? Gjerne i et par uker, men det er jo ikke mulig i en butikk. Prøveligg aktuelle senger som en test i butikken – både ved å ligge på ryggen og på siden. Deretter kjøper du den sengen som føles mest behagelig. Hos mange forhandlere har du flere ukers bytterett. Det er en veldig god sikkerhet.

Foto: Wonderland

Foto hovedbilde: Wonderland
Tekst: Ann-Helen Haaning Johnsen
Kilde: Møbelringen Haraldviken