Kjøkkentrender


Kjøkkenet får stadig nye bruksområder. Siden mars 2020 har mange jobbet fra husets viktigste rom. Hva er siste nytt på kjøkkenfronten, og hvordan kan du planlegge ditt nye kjøkken på en god måte?

Vi tilbringer mye tid hjemme i Norge, ikke minst det siste året. Mange har åpen løsning mot stuen. Da må kjøkkenet være både pent og funksjonelt. Kjøkkenprodusenter får stadig spørsmål om muligheter for kontorplass på kjøkkenet. En naturlig overgang, med arbeidsstasjon mellom kjøkken og stue, er en god løsning for mange.

Hva er dine behov? Start alltid med å avdekke hvilke behov du har. Vil du ha en åpen løsning mot stuen? Hva trenger du av skap- og benkeplass? Hva slags hvitevarer har du behov for? Har du begrenset plass og mange ting? Har du plass til en kjøkkenøy? Trenger du en arbeidsplass for hjemmekontor med god ergonomi og godt lys?

Foto: Rotpunkt kjøkken

Valg av stil og design

Det finnes mange stiler, materialer og farger å velge mellom. Valgets kval for noen. Et eldorado av muligheter for andre. Bruk tid på å finne inspirasjon som definerer din stil og smak.

Farger
De siste 3-4 årene har vi opplevd en fargeboom på kjøkkeninteriøret i Norge. Mange av fargene fra 90-tallet har kommet tilbake med blåtoner, gult og varme rødfarger i en mer ”støvet” versjon enn den gangen. I samspill med et mer minimalistisk interiør, gir dette en sofistikert helhet. I året som kommer vil vi se en mer nøytral fargepalett igjen. Ikke bare hvitt, men mer beige. Sammen med noe hvitt og naturens egen fargepalett (særlig brune og gule toner), blir dette en ny myk minimalisme. Krydre gjerne med sort, eller gå ”all black” som fortsatt er populært. Husk å tenke på farger og materialer i tilstøtende rom, dersom du ønsker en sømløs overgang og vil ha en helhetlig flyt i boligen.

Foto: JKE Design

Materialer
Flere kjøkkenprodusenter opplever at kundene i større grad nå er villige til å investere i gode materialer som varer lenge. Tanken om å kjøpe billig og bytte ut om tre år er definitivt ut. Samtidig er vi opptatt av at god kvalitet og service ikke skal koste det hvite ut av øyet. Det finnes flere supermatte, glatte og rengjøringsvennlige overflater i nanolaminat. Disse kommer i mange ulike farger fra flere produsenter, og er veldig populære. Samtidig skyter salget av finerte og heltrefronter i været. Tre i interiøret er helt klart inn igjen, også på kjøkkenet.

Foto: JKE Design

Det finnes et stort utvalg håndtak og knotter til skuffer og skap, men en klar trend de siste årene har vært skuffer og skap uten knotter. Stilen avgjør om man velger det ene eller det andre. I flere år har stadig flere droppet overskap i kjøkkeninnredningen. Og høyskap går ikke like langt opp mot taket. Disse to elementene gir et mer åpent og luftig uttrykk. Hva veier tyngst: Det praktiske eller estetiske? Antall kvadratmeter er grunnleggende for valg av innredningsløsning. De fleste har også et budsjett å jobbe ut fra. Dyktige kjøkkenkonsulenter kan foreslå løsninger du ikke hadde funnet på selv. Bruk deres kunnskap.

Foto: HTH

Benkeplater
Det finnes mange materialer innenfor benkeplater. Sliteevne, vedlikehold og øvrig interiør er viktig å vurdere. Hør med både kjøkkenprodusenter og leverandører av benkeplater for å få deres beste tips og råd. Tykke benkeplater har i stor grad blitt byttet ut med kompakte laminatplater eller stein. Trekk gjerne benkeplaten opp langs veggen bak benken, eller gå for ”waterfall” som er heldekkende sider av kjøkkeninnredningen.

Belysning
God belysning skal gi godt arbeidslys og er prikken over i’en i innredningen. Med mange mørke høst- og vintermåneder, trenger vi virkelig godt lys på kjøkkenet. Gjennomtenkt belysning fremhever detaljer, skaper atmosfære og sørger for at arbeidslyset er optimalt for matlaging. Med hjemmekontor på kjøkkenet, må også arbeidslys i denne sonen ivaretas. Sammen med erfarne kjøkkenkonsulenter finner du de aller beste løsningene.

Foto: Sørlandskjøkken

Funksjonelle hvitevarer
Innovative løsninger for platetopper med integrerte ventilatorer er populært. Det er plassbesparende og gir et åpent og luftig uttrykk, spesielt hvis du velger å bygge en kjøkkenøy. Den største utviklingen i kjøkkenbransjen ligger helt klart på hvitevarer. Stekeovnen skal lage maten for oss, kjøleskapet skal sørge for at matvarene holder lengst mulig, koketoppen skal ha integrert ventilator. I dag velger svært mange kjøkken med benkeventilasjon, noe som må betegnes som en revolusjon i kjøkkenverdenen. Interessen er også stor for dampovner, og både lavt energiforbruk og støynivå på hvitevarer er viktig for mange.

Foto: JKE Design

Tips til deg som skal ha nytt kjøkken

1. Definer bruksbehov. Hva skal kjøkkenet brukes til?
2. Hva er viktigst for deg? Bruk penger på det som er viktig, og velg rimeligere løsninger på mindre viktige ting.
3. Hent inspirasjon hos interiørbloggere og -magasiner, kjøkkenprodusenter og f.eks. Pinterest. Bruk god tid i denne fasen.
4. Viktig informasjon du bør ta med til kjøkkenkonsulenten:
– Lag en skisse av rommet med korrekte mål. Originale plantegninger er best.
– Har huset skråtak eller bærebjelker, pipe eller brannmur/ovn?
– Oppgi el-kapasitet og strømuttak samt plassering av vannrør, elektrisitet og lufting til ventilator. Ta gjerne bilder.
5. Kontakt flere produsenter for tilbud og løsninger. De fleste tegner skisse gratis.

Sjekk din lokale Boligmesse under liste over messer for å se hvilke kjøkkenleverandører som er utstillere der.

Foto hovedbilde: Italian Design

Tekst: Ann-Helen Haaning Johnsen
Kilder: Flere kjøkkenprodusenter