Dette driver prisen når man bygger nytt hus


Det er en rekke kostnader involvert når man skal bygge nytt hus. I denne artikkelen kan du lese om hva som driver prisen på et slikt prosjekt.

– Prisen for å bygge et nytt hus avhenger i stor grad av hvilken størrelse og standard man ønsker. I tillegg finnes det grep man kan ta for å holde utgiftene nede uten at det går på bekostning av kvaliteten, sier prosjektansvarlig i Byggstart, Pål Idar Christiansen.

Hva driver prisen?

Sluttsummen på prosjektet avhenger i stor grad av hva slags hus du ønsker å bygge. Størrelsen på huset er noe som åpenbart vil påvirke sluttsummen, men det er noe skalafordeler så et hus på 400 kvm er normalt ikke dobbelt så dyrt som et hus på 200 kvm, alt annet likt. 

Et viktig valg når man skal bygge et nytt hus, er mellom arkitekttegnet hus og ferdighus. Et arkitekttegnet hus gjør det mulig å spesialtilpasse boligen, både etter egne behov og forholdene på tomten. Denne kreative friheten resulterer ofte i en noe høyere totalpris. Et ferdighus byr ikke på de samme mulighetene, men gjerne noe raskere og rimeligere å føre opp.

Noen rom er dyrere å bygge enn andre. Bad, kjøkken og andre våtrom er blant de dyreste. Hvor mange slike rom du ønsker å bygge vil derfor kunne ha stor effekt på sluttsummen. Derfor lønner det seg å vurdere behovet for slike rom nøye.

I forbindelse med den utformingen av boligen, har man en rekke muligheter til å påvirke prisen. Blant annet kan man velge rimelige materialer på blant annet gulv, fliser, kjøkken, baderomsinnredning, takstein, kledning og vinduer. Kvaliteten på disse materialene vil imidlertid påvirke behovet for vedlikehold. Derfor er det mulig å spare penger på sikt ved å investere i de dyrere alternativene.

For å finne ut mer om prisene for bygging av hus og hvordan man finner rett entreprenør, kan du lese Byggstarts guide til bygging av nytt hus.

Se etter rabatterte priser

En måte å redusere utgiftene uten at det går på bekostning av kvalitet, er å være på utkikk etter tilbud og kampanjer. På denne måten kan man skaffe seg de varene man ønsker til en rimelig pris. Dette kan for eksempel være parkett, fliser, kjøkken, trapper og baderomsinnredning. Her er god planlegging essensielt. 

Bygge nytt eller kjøpe brukt?

For de som vurderer å bygge en ny bolig er det ofte aktuelt sammenligne byggekostnadene med prisen på et brukt hus. Det er en rekke faktorer involvert, som vil variere mellom ulike prosjekter og boliger. Likevel finnes det måter å gjøre sammenligningen mest mulig presis. For det første er det viktig å regne med både tomte- og byggekostnader for den nye boligen. Videre må man sammenligne disse kostnadene med prisen på boliger i samme område som man vurderer å bygge i. Til slutt er det viktig å huske at et nytt hus ofte vil ha høyere standard enn en eldre bolig. Derfor bør man beregne hvor mye det eventuelt vil koste å oppgradere en eldre bolig til dagens standard.