Derfor er en grundig møbelrens så viktig


De fleste kjenner uttrykket «vedlikeholdet starter når bygningen er oppført», men mange glemmer at dette også gjelder for møbler og tepper. Morten Tornes i Møbel & Teppeservice anbefaler en grundig rens av møbler hver 12.-18. måned.

Tekst: Ida Save
Foto: Møbel & Teppeservice

– Det er oftere enn de fleste er klar over, og for vegg til vegg-tepper er en gang i året et minimum, sier Tornes, som er daglig leder og renseteknikker i Møbel & Teppeservice.

Han forteller videre at tepper ikke er så dårlig for innemiljøet som mange skal ha det til.

– Det er sant at tepper absorberer store mengder med støv og annen smuss, men dette er faktisk en god ting. Det er bedre å ha støvet på gulvet enn at det blir virvlet opp og pustes inn, men det avhenger av at man har gode rutiner for å få det opp og ut av teppet.

Tornes trekker fram fem viktige grunner til å rense møbler og tepper:

1) Støvmidd

– Et gjennomsnittlig hjem har over to millioner støvmidd som lever av død hud. De gjemmer seg i tepper, sengetøy, gardiner og møbler. De fleste vasker sengetøyet uten at det er tydelig skittent, men få tenker på hva som befinner seg i møblene.

2) Pollen og annen forurensning

– Har du sett hvordan det ser ut rundt luftekanalene i huset? Møbler og tepper fungerer også som et slags luftfilter. Etter et års vanlig bruk, kan møbler og tepper inneholde alt fra pollen til asfaltstøv, eksos, bakterier, kjemikalier, jord, middavføring, matpartikler til død hud, svette og mugg. Derfor er det viktig med gode rutiner for støvsuging, og en grundig dyprens minst en gang i året.

3) Økt trivsel

– Alle liker et rent og pent innemiljø, og man merker stor forskjell på møbler og tepper etter en riktig utført rens.

4) Forlenget levetid

– Partikler fra smuss virker som sandpapir inne i fibrene til tepper og møbler, noe som fører til raskere slitasje. Ved jevnlig vedlikehold vil man holde en jevn høy standard, og møblene holder seg pene i mange år.

5) Spar penger

– Med en plan for riktig vedlikehold kan man redusere sykdom og allergi, øke trivselen og forlenge interiørets levetid, som alt bidrar til at man sparer penger.

Impregnering kan være til god hjelp for unngå flekker og få møbler og tepper til å holde seg pene i lengre tid. Her ser du kaffesøl på en impregnert sofa.