Bli din egen strømprodusent!


Er du en av stadig flere som har et ønske om å produsere din egen strøm ved hjelp av solceller? På årets Boligmesse i Fredrikstad står Smart Energi klare for å svare på det du måtte lure på.

Tekst: Ida Save
Bilde: Smart Energi

– Vi er blant Norges største leverandører av solceller til privatmarkedet, et marked som har utviklet seg voldsomt de siste årene, forteller Stig Andresen i Smart Energi.

– Mange husker nok sommeren 2018 som veldig bra rent værmessig, men også at strømprisene var veldig høye. Men våre kunder med solanlegg produserte mye mer strøm enn de brukte, og mange solgte mer ut på nettet enn noen gang tidligere. Du tjener med andre ord penger på strøm du ikke bruker selv! Er ikke det fantastisk, spør Andresen.

Ifølge Andresen er det flere årsaker til at man bør vurdere å montere et solcelleanlegg.

– Følelsen av å produsere sin egen strøm hjemme er veldig tilfredsstillende. Ikke minst har vi jo det faktum at dette er fornybar energi. Solceller er veldig effektivt, selv i Norge der det er dårlig med soltimer de midterste vintermånedene. Prisen på solceller har de siste årene sunket betraktelig, og prosessen rundt montering har blitt både bedre, billigere og sikrere. Og legger til at trenden er litt større anlegg, som gir mer strømproduksjon.

Lang levetid

Selv om man stort sett kan montere anleggene selv, oppfordrer Andresen til å overlate monteringen til profesjonelle som Smart Energi. På den måten får man hjelp av fagfolk fra start til slutt. Han mener de fleste, spesielt i Sør-Norge, har godt egnede takflater for solceller. På smartenergi.com kan du selv finne ut hvor egnet takflaten din er.

– Der har vi et solkart som gir en rask vurdering av egnetheten på taket ditt. Om man ønsker det, kan vi følge opp videre for å se om det er andre ting som må vurderes med henhold til takflatenes egnethet.

Selv om et solcelleanlegg er en stor investering, vil det, avhengig av størrelse, spare deg for 20 til 25 prosent av strømforbruket ditt, og ifølge Andresen vil investeringen være nedbetalt i løpet av 12 til 15 år.

– Garantiperioden på solcelleanleggene er opp mot 25 år, men det er ikke uvanlig at anleggene overlever takets levetid, som kanskje er på mellom 30 og 40 år. Vi ser også at kvaliteten og effektiviteten holder seg godt på eldre solcelleanlegg.

Lær mer om solceller

Hvis du er interessert i å vite mer om solceller eller energiforbruk, oppfordrer Andresen til å ta en tur innom Smart Energi sin stand på messen i Kongstenhallen.

– Vi tar gjerne en prat om solceller, energiforbruk og det meste om strøm. Vi har også et veldig bra tilbud på en strømavtale som det kan være verdt å ta med seg. Velkommen til en hyggelig prat!