Billigste vei til vannbåren varme


– Dette var en positiv overraskelse! Samboerparet fra Fevik hadde først innstilt seg på at de ikke skulle ta seg råd til vannbåren varme. De endret mening når de så totalprisen.

Tekst og foto: Kjell Djupesland

– Vi fikk komplett varmepumpesystem med vannbåren gulvvarme til omtrent samme pris som en luft/luft varmepumpe, forteller samboerparet Roar Berge og Silje Kanestrøm. De flyttet inn i ny bolig like før jul 2015, og i vinter har de hatt deilig og komfortabel gulvvarme i hele huset, samtidig som ekstremvinteren i perioder har herjet på utsiden.

Strømregninga? Den holdes nå på et svært akseptabelt nivå.
– Det har faktisk lønt seg for oss å låne det lille ekstrabeløpet. Årsaken er at vi sparer mer per måned i strøm enn det økingen på lånet koster oss, forteller Silje fornøyd.

 

Det unge paret fikk vannbåren varme på rimeligste måte.

3 i 1
Løsningen de gikk for, er en NIBE F470R avtrekksvarmepumpe. Dette anlegget har ingen utedel, fordi avtrekksvarmepumpa tar energien fra den brukte avtrekkslufta i ventilasjonssystemet.

Utvendig ser NIBE F470R ut som et kjøleskap. Men på innsiden har den et komplett balansert ventilasjonsanlegg, bereder og varmepumpe, i tillegg til alle komponentene som behøves for å fordele varme til både vannbårent gulv og varm ventilasjonsluft i huset.

Prisgunstig løsning
– Denne løsningen er faktisk langt rimeligere enn det kan se ut ved første øyekast, sier Roar.

– Før vi skrev kontrakt med utbygger, fikk vi trukket ut flere ting fra det første tilbudet vi fikk. Avtrekksvarmepumpa vi valgte inneholder både ventilasjonsanlegg og varmtvannsbereder, så trengte vi ikke disse leveransene fra utbygger. I og med vi valgte vannbåren varme i alle gulv, kunne vi også stryke varmekabler på bad/vaskerom og hall. I tillegg til alt dette, har vi også mottatt støtte fra Enova! Totalt sett kommer vi ut med en pris som er på nivå med en luft-luft varmepumpe, sier han.

Bedre plassutnyttelse
Paret forteller at de til og med får bedre plass i huset, ettersom NIBE F470R er en kompaktløsning. Ventilasjonsaggregatet er fjernet fra sportsboden, der det opprinnelig var tegnet inn, og varmtvannsberederen er fjernet fra badet.

– Nå er alt teknisk i stedet elegant samlet i avtrekksvarmepumpa på 60×60 cm, som er plassert i en egen liten bod i huset, forklarer de.

Kompakt løsning med 3-i-1: Varmer huset (gulvvarme eller radiatorer), tappevann og til-lufta i ventilasjonsanlegget.
Kompakt løsning med 3-i-1: Varmer huset (gulvvarme eller radiatorer), tappevann og til-lufta i ventilasjonsanlegget.

Koblet mot internett
NIBE har et svært brukervennlig brukerpanel. – Vi har koblet det til internett, og med NIBE Uplink kan vi i tillegg styre anlegget via mobiltelefonen. Skulle feil oppstå, får vi melding om det på telefonen, sier Roar.

Liten kunnskap i utbyggerbransjen
Paret er litt overrasket over hvor lite utbyggerbransjen ser ut til å kunne om de alternative oppvarmingsløsningene som finnes. – For mange utbyggere handler det fremdeles om fyring med strøm, både for boligoppvarming og varmtvannsproduksjon. Heldigvis har min far lang erfaring fra varmepumpebransjen, så vi kunne bare lytte til de rådene han ga oss, forteller Silje.

Siljes far, Dag Lothar Kanestrøm fra Varmepumpe Sør, bekrefter at kunnskapen ofte er mangelfull.

– Det kan nok være vanskelig for utbyggerbransjen å holde seg oppdatert på utviklingen, for det er mange alternativer og mulige fallgruver for de som ikke jobber med dette daglig, sier han.

– Vi i Varmepumpe Sør fungerer derfor som rådgivere for utbyggerne på Sørlandet. Men vi får ofte oppdrag direkte fra kunder som er bevisst ønsker en varmeløsning som gir god komfort med lave utgifter over tid. De fleste bygger jo med tanke på at de skal bo i huset i mange år framover, sier han.

Fakta
•  NIBEs avtrekksvarmepumper er beregnet for boliger opp til ca. 200 m2.
•  Hele installasjonen plasseres inne i boligen. Ingen utedel. Ingen borehull.
•  3-i-1: Varmer huset (gulvvarme eller radiatorer), tappevann og til-lufta i ventilasjonsanlegget.
•  Anbefales av Enova, som gir kr 10.000,- i støtte til avtrekksvarmepumpe.