Bærekraftig og økonomisk takskifte


Skal du bygge hus eller skifte tak? Da har du en gyllen anledning til å produsere egen energi gjennom integrerte solceller på taket.
Solenergi er den raskest voksende energikilden i verden. Solceller har rast i pris. Effekten og teknologien har tatt enorme steg fremover. Bare her i Norge produserer solen 1 500 ganger mer energi enn vi forbruker. Det gir muligheter!

Strømprisene har aldri vært høyere enn nå. NVE har spådd et kraftunderskudd i fremtiden. FNs siste klimarapport slår fast at klimaendringene skjer raskere og med høyere intensitet enn forventet. Egen energiproduksjon for å bidra til det grønne skiftet har aldri vært mer aktuelt enn i dag.

Den norske bedriften Solintegra bidrar til å akselerere det grønne skiftet – uten å gå på akkord med estetikken. – Vi nordmenn elsker å ha det fint hjemme, og er verdensmestere i å holde hus og hage ved like, sier Bjørn Ove Bergseteren, CEO & Co-founder i Solintegra. Taket er en viktig del av denne helheten. Han fortsetter: – Det bygges eller rehabiliteres om lag 40 000 boliger i Norge årlig. Stadig flere velger solceller som takløsning. Solintegra har komplette solcellepaneler for skråtak, men leverer også løsninger for flate tak, som på funkisboliger.

Gjennom en distribusjonsavtale med den estiske produsenten Solarstone, tilbyr Solintegra et bredt utvalg funksjonelle, estetiske og driftssikre solcelleløsninger. Solarstone har utviklet tre ulike løsninger (se bilder under).

Integrerte solceller gir god økonomi

Tak koster, uansett om du skal bygge nytt eller skifte eksisterende. Installerer du solcellepanel, forkortes nedbetalingstiden grunnet reduserte strømkostnader.

Et solcelletak koster noe mer enn et tradisjonelt tak, men med dagens strømpriser er merkostnaden nedbetalt i løpet av 4-6 år. Deretter følger rene besparelser.

Trenger ikke direkte sollys

– Solcellene trenger ikke direkte sollys for å produsere energi. Både overskyet vær og refleksjon fra indirekte lysskilder gir effekt, og lav lufttemperatur er faktisk bedre enn høy, opplyser Bjørn Ove. Det er greit å vite i et land med helt annet klima enn i sydligere strøk.

Få mer informasjon om solcelleløsninger på standen til Solintegra og hør deres foredrag når du besøker Boligmesse.

Solar Roof (370 Wp) er en helhetlig og tett solcelleløsning. Solcellene monteres rett på taklektene ved hjelp av et unikt profilsystem. Profilsystemet kan brukes med solceller fra flere av verdens største solcelleprodusenter. Det gjør løsningen økonomisk. Der solcellepanel ikke kan monteres (mot møne eller gavl), dekkes taket med sortlakkerte aluminiumspaneler. Det gir et helhetlig og estetisk inntrykk. Løsningen kan også leveres med beslag for vindski/møne, samt feietrinn og snøfanger.
Tiled Roof (90 og 108 Wp) er en fleksibel løsning med et funksjonelt og minimalistisk uttrykk. Løsningen er enkel å tilpasse til de takområdene som er best egnet for produksjon av solenergi. Solcellen tilsvarer bredden av seks takstein og lar seg integrere med flat takstein fra flere av de største produsentene av takstein til det norske markedet. Solcellen passer med takstein fra: BMIMonier; Minster – EVO – Turmalin Benders; Carisma Flat og Wienerberger; Actua 10
Standing Seam (140 og 280 Wp) er en løsning for deg som har eller ønsker båndtekket tak. Solcellen monteres mellom falsene i det båndtekkede taket. Løsningen gir et flott uttrykk, er effektiv å montere og holder dermed kostnaden nede. Solcellen er tilpasset båndtekket tak fra leverandører som Ruukki, Toda og mange flere.

 

Tekst: Ann-Helen Haaning Johnsen/Solintegra
Foto: Solarstone