Fargenyheter som framkaller feriefølelsen


Med årets fargenyheter fra Jotun kan vi drømme oss bort til myke sanddyner og gylne soloppganger.

Tekst: Ida Save
Foto: Jotun

– I år vil vi se mye farger med nyanser av rødbrunt og gylne bruntoner. Fargespekteret spiller fra de mørkeste terrakottatonene til helt lyse, ferskenfargede hudtoner, forteller Lisbeth Larsen, global fargesjef i Jotun.

To av fargene i den nye serien, Savannah Sunset og Blushing Peach, ble lansert sent i 2017, og fargesjefen kan fortelle at de allerede tidlig i 2018 har tatt helt av.

– Det er veldig morsomt å se. Jeg tror de har slått såpass godt an fordi dette er farger som passer godt til den nordiske lunheten. Vi liker treverk, og disse fargene er sinnssykt fine til det. Samtidig er de utrolig elegante om man ønsker et litt mer stilrent interiør. Disse fargene med en grå, kremfarget eller beige sofa er rimelig uslåelig, mener Larsen.

Det er også lansert en annen gruppe farger som går mer mot det gule, men også her er det brente, gylne toner det er snakk om.

– To av fargene i denne gruppen som har vært veldig vellykket er Raw Canvas og Golden Bronze. Disse fargene er litt bronse- og sennepsfarget, og passer veldig godt sammen med årets mange bruntoner.

Lisbeth Larsen er global fargesjef i Jotun.

Feriefølelsen

Ifølge Larsen kommer inspirasjonen fra ønsket mange av oss har om å kunne reise avgårde på ferie.

– Vi vil ut til savannelyset og gjerne ligge i en myk sanddyne, og flere slike steder dukker opp som populære reisemål. Min inspirasjon har blant annet vært den følelsen av varme og mykhet og de opplevelsene man får ved Joshua Three National Park i California. Her kommer også de gylne tonene inn, som er inspirert av det fantastiske lyset man ser under soloppgangen eller solnedgangen.

Også de blågrønne tonene, som fortsatt er svært populære, er inspirert av reiser langt vekk.

– Dette er farger man ser i naturen, og for eksempel i Vietnam har man masse av disse blågrønne vannene.

– Folk tør mer

I tillegg til gylne toner i brunt, rødt og gult, samt blågrøne farger, spår Larsen at vi også vil se noen helt lyse toner.

– I stedet for helt hvitt, er de nye nøytralfargene mer gråbeige, og disse passer bra for dem som ikke tør å gjøre de store forandringene. Samtidig er folk mye mer vågale nå enn tidligere, noe jeg synes er veldig gøy å se. Folk tør mer og forstår at en farget vegg kan gi enormt stor forandring i et rom. Å male er en enkel og rimelig, men samtidig stor forandring. Selv om vi fortsatt selger mest av de hvite tonene, er den prosentmessige økningen av kulørte toner enorm, forteller fargesjefen.

Vær litt forsiktig med å gå rett på de mørkeste tonene.

Larsen forteller også at folk i langt større grad tør å male taket i andre farger enn bare hvitt.

– Det å male et tak er en større jobb enn å male veggen, så vær litt forsiktig med å gå rett på de mørkeste tonene. Et mørkt tak krever at du har en ganske solid takhøyde, hvis ikke får du følelsen av å få taket i hodet. Men å prøve seg på en lysere variant er det ikke noe i veien for, oppfordrer hun.

– Et morsomt forslag er å fjerne listverket og male både vegger og tak i for eksempel en lys, grønn tone. I det du fjerner skillet mellom vegg og tak, vil det optisk sett virke som om du har det høyere under taket. Setter du i tillegg inn masse grønne planter, får du din egne botaniske hage, og det kan bli superfint. Om man gidder å gjøre noe sånt kan man gjøre om en ellers kjedelig stue til å bli noe «outstanding». En annen morsom effekt får du om du maler taket og fortsetter med den samme fargen rundt 20 centimeter ned på veggen.

– Der avslutter du for eksempel med en tynn, hvit markering, før du så maler veggen i en annen farge. På den måten vil du også løfte taket litt, forteller Larsen.

Å male taket kan gi følelsen av høyere takhøyde.

Hjemmet skal være en frisone

Selv om Jotun hvert år kommer med nye og spennende fargekombinasjoner, presiserer Larsen at det aller viktigste er å velge en farge du selv føler deg vel med.

– Velg aldri en farge kun fordi den er trendy og kul. Du må velge en farge som gir deg følelsen av at «her er det utrolig godt å være». Hjemmet skal være din frisone, det er der du skal samle krefter og senke skuldrene. Og det er nettopp derfor vi ikke gir ut «Årets farge». Folk skal ikke dikteres, de vet hva de vil ha. I stedet for å få prakket på seg en enkelt farge, må de heller ha et større spekter å velge i, mener Larsen.

Når du skal male, anbefaler hun å bruke tid på å tenke gjennom hva du vil ha på forhånd.

– Klipp og lim, bruk nettet som inspirasjon og lag egne kollasjer. Hent fargeprøver i butikk, se på disse sammen med stoffprøver, og jobb med det som det prosjektet det er. Ved å bruke tid på dette, legger du grunnlaget for egen velvære.

Larsen oppfordrer også til å ta med noen prøvebokser med maling hjem, så man kan male opp fargeprøver på gråpapir som man kan henge opp og flytte rundt omkring i huset. På den måten ser man hvordan fargen forandrer seg ettersom lyset gjerne faller ulikt forskjellige steder i rommet.

– Også må man ikke glemme at det finnes utrolig mange flinke mennesker i Norges malerbutikker. Bruk dem!