Like fornøyde etter seks år


Før var det fukt i alle vegger i kjelleren, nå er de helt tørre. Familien Sæthre/Ertunc installerte en teknisk løsning der elektriske impulser hindrer vann i å trenge inn i huset.

Tekst og foto: Active Dry Tech

Huset til Connie Sæthre og Bulent Ertunc i Rælingen ligger i en fjellskråning hvor regn- og grunnvann renner rett mot kjellermuren.

Det meste av vannet ble ledet bort via dreneringssystemet som man antok var i orden, men det var langt fra tilstrekkelig, og målt fuktighet var altfor høy til at leiligheten i kjelleren kunne innredes og leies ut slik som planlagt.

Tørt med elektriske impulser

Paret vurderte først en omfattende og svært kostbar drenering, men på Boligmessen fikk de høre om en metode som ved elektriske impulser vil fordrive og hindre vannet i å trenge inn – metoden Active Dry Tech.

– For å være helt ærlig var vi litt skeptiske til å installere denne ordningen. Det virket litt for godt til å være sant, sier paret.

Da de overtok huset for cirka seks år siden, hadde de planlagt å rehabilitere
og innrede kjelleren til en utleieenhet, men planene ble endret da de oppdaget at
det var fukt i veggene. Paret tegnet en avtale som innebar at fuktfjerningssystemet måtte gi resultater innen en viss tid, ellers behøvde de
ikke å betale.

– Garantien gjorde det enklere for oss å våge å teste systemet, forteller de.

Merket raskt endring

På installasjonstidspunktet viste målinger ekstremt høyt fuktnivå i veggene.

– Kort tid etter installasjonen av Active Dry Tech-systemet merket vi stor forandring, forteller paret.

Kjeller- og fuktlukten forsvant, og veggene var helt tørre. tre-fire uker etter installasjonen viste kontrollmålingene at vegger, som tidligere hadde hatt svært høy fuktverdi, nå lå godt innenfor godkjent verdi.

– Nå, seks år senere, er veggene fortsatt tørre og det er ingen tegn til fukt eller kjellerlukt, sier de.

Slapp riving og ødelagt hage

Paret er kjempeglade for at de slapp å drenere på nytt. En slik operasjon hadde medført riving og gjenoppbygging av terrassen, samt omfattende ødeleggelse av hagen med trafikk av anleggsmaskiner.

– Vi sparte nærmere 120.000 kroner ved å bruke Active Dry Tech i stedet for tradisjonell drenering, og besparelsen brukte vi i utleieleiligheten i kjelleren. For oss, som var i etableringsfasen, har muligheten for å leie ut kjellerleiligheten tilført oss en kjærkommen ekstrainntekt, og vi er trygge på at leietakeren bor i et sunt og trygt bomiljø uten sopp og mugg, avslutter paret.

Langs kjellerveggen, rett over gulvet, kan vi skimte små borehull med 60-70 cm. mellomrom. I hullene sitter elektrodeplugger, sammenkoblet med tynn ledning. Ledningen går i et lukket system til en kontrollboks på veggen i vaskerommet. Boksen fungerer som en regulator, og sender ut impulser til elektrodene.

FAKTA

  • Metoden elektroosmose er testet av Norges Byggforskningsinstitutt, SINTEF. Rapporten er basert på en evaluering over 6 år, fra en større bolig i Fredrikstad, hvor ytterveggene er plassert under grunnvannsnivå, og fuktproblemene er store.
  • Rapporten viser at et korrekt montert elektroosmoseanlegg reduserer fuktigheten vesentlig.
  • Innervegger har tørket med opptil 45% av relativ fuktighet (RF).
  • I ytterveggene er fukttilførselen høy, men fuktignivået i betongen holdes under 75% RF.
  • SINTEF anbefaler fortsatt drift av anlegget, da fuktigheten ellers vil stige raskt igjen.

Murmester Terje Kvalvaag AS er forhandler av Active Dry Tech. De kommer på Boligmessen for å fortelle mer om hvordan elektroosmose fungerer.

Kontaktinformasjon: Murmester Terje Kvalvaag AS, Gammelseterlia 15 – 6422 Molde