Ventet i 9 måneder: Smart kjøleskap for moderne familie


Jan Helge Hagland beskriver seg selv som over gjennomsnittet interessert i teknologi. Så interessert at han og familien ventet 9 måneder før de fikk sitt nye, smarte kjøleskap «Family Hub» i hus.

Tekst: Majken Svorstøl Foto: Jan Helge Hagland

– Jeg var på Boligmessen på Hellerudsletta i mars 2016 for å kikke litt på nyheter. Da jeg kom over dette kjøleskapet fra Samsung som hadde så mange smarte funksjoner, slo jeg til med en gang, forteller Jan Helge Hagland, som er utdannet ingeniør.

Leveringstiden på ni måneder brukte han blant annet på å bygge om kjøkkenet.

– Det var ikke helt nødvendig med full oppgradering for å få på plass kjøleskapet. Litt justering var nok, men kona ønsket nytt kjøkken, så vi satte i gang, ler han.

Fullverdig kjøleskap

Kjøleskapet «Family Hub» har doble dører, og er 90 cm bredt og 70 cm dypt. Primærfunksjonen er selvsagt at det brukes til å kjøle og fryse mat, og lager isbiter. Det har også en egen valgfri sone som man kan programmere som man vil, til kjøl og frys, eller som familien Hagland har valgt, en sval sone til oppbevaring av grønnsaker eller hvitvin.

Smarte nyvinninger

Det var imidlertid ikke kjøleskapsfunksjonene som vekket Haglands interesse. Det var de øvrige mulighetene som var kjøpsutløsende, de teknologiske nyvinningene som Samsung hadde lagt inn.

Tre høyoppløselige kameraer tar bilder av innholdet i kjøleskapet. JAn Helge HAgland viser hvordan det ser ut på kjøleskapsskjermen og på mobiltelefonen sin.
Tre høyoppløselige kameraer tar bilder av innholdet i kjøleskapet. Jan Helge Hagland viser hvordan det ser ut på kjøleskapsskjermen og på mobiltelefonen sin.

– Vi tok i bruk mange funksjoner med en gang, og nå er vi like hekta, alle fire, forteller den fornøyde kunden.

En av funksjonene som brukes daglig, er handlelisten. Hele familien har koblet kjøleskapet til telefonene sine, og slik får de en synkronisert handleliste.

– Hvis noe mangler, kan vi enten skrive det inn rett på kjøleskapets store skjerm, eller via appen på telefonene våre, forklarer Hagland. Han liker spesielt godt kamerafunksjonen som kan sende et bilde av kjøleskapets innhold rett på telefonen.

– Det er supert når jeg står i butikken med handlelisten og vil sjekke om jeg har husket alt. En annen fordel er at jeg kan krysse av hva jeg plukker når jeg er på handletur, for da fjernes varen fra listen.

Stor skjerm på kjøleskapsdøren

«Family Hub» er utstyrt med en stor skjerm som kan fungere som TV eller avspilling av musikk fra eksempelvis Spotify eller internettradio.

– Det er jo denne alt-i-ett-tankegangen vi falt for. Vi hører radio og ser på TV via kjøleskapet når vi er på kjøkkenet. Datteren min har dessuten koblet sin egen TV til kjøleskapet. Hvis hun er på rommet sitt og ser på et program, og skal hente noe på kjøkkenet, kan hun fortsette å se videre på kjøleskapsskjermen.

Med "TV Mirroring" sendes TV-bildet direkte fra en Samsung-TV til kjøleskapet.
Med “TV Mirroring” sendes TV-bildet direkte fra en Samsung-TV til kjøleskapet.

Familien Hagland har også tatt i bruk den digitale oppslagstavlen på kjøleskapet.

– Gule lapper er historie. Vi har lagt inn treningstider, jobbreiser og viktige beskjeder, og kan oppdatere både direkte på skjermen og via appen på mobilen. Veldig praktisk når man er mye på farta, som jeg er, opplyser Hagland.

Morgenrutiner og integrasjon

Kjøleskapet har en sentral plass på kjøkkenet, og kan til og med vise værmeldingen på ønskede lokasjoner.

– Kona har programmert kjøleskapet slik at hun får opplest en oppdatering hver morgen, med vær, nyheter og den slags som er ok å lytte til når hun lager frokost, sier Hagland.

I tillegg til at familien kan finne gode matoppskrifter på skjermen, kan kjøleskapet enkelt kobles til andre Samsung-produkter, som familiens stekeovn fra Samsung som også ble kjøpt på Boligmessen.

– Kjøleskapet gir beskjed når ovnen er ferdig oppvarmet, eller når vår «kulinariske opplevelse er klar», smiler han.

Enkelt å ta i bruk

Hagland var ikke hjemme da kjøleskapet ble levert. Det var kona som installerte og programmerte alt, og hun ga mannen sin full opplæring da han kom hjem et par dager senere.

– Alt er intuitivt og lett forståelig. Kona, som er en vanlig bruker av dagens teknologi, er minst like begeistret som meg, røper Hagland.

Family Hub fra Samsung er mye mer enn et kjøleskap. Det er smart i tillegg.
Family Hub fra Samsung er mye mer enn et kjøleskap. Det er smart i tillegg.

Men er det verdt prisen, lurer vi på? Hagland har selvsagt tenkt på det.

– Man trenger ikke et kjøleskap i denne prisklassen for å få utført de nevnte funksjonene i dagens teknologiske hverdag, alt kan fikses helt isolert. Og det svarer seg overhodet ikke om man bare trenger et kjøleskap. Men er man som meg og min familie, litt hekta på teknologi, integrasjon og tingenes internett, og trives med å ligge i forkant, er det absolutt verdt det, avslutter han.