Tradisjonelle og trendy tepper


Ledaal Teppeveveri på Våland i Stavanger er Norges eneste gjenlevende veveri. På 130 år gamle maskiner veves slitesterke tepper av ull, jute og lin.

 

Tekst: Majken Svorstøl Foto: Ledaal Teppeveveri

 

Ekteparet Cathrine Hærem og Steffen Wesnes driver Ledaal Teppeveveri sammen. Familiebedriften har produsert tepper og løpere siden 1949, og håndverket har gått i arv i fire generasjoner.

Cathrine er tredjegenerasjons veverske, og den fjerde generasjonen har også lært seg håndverket og arbeider i bedriften.

Anerkjent kulturbedrift
Ledaal Teppeveveri er en kjent, lokal kulturbedrift i Stavangerregionen. Maskinparken er tilårskommen, men lever i beste velgående med litt «pisk og gulrot» i ny og ne.

Både et lite spark og litt vennlig smøring må til for såpass gamle maskiner, men de leverer stadig, og bidrar til å holde det tradisjonsrike håndverket i live.

 

Ledaal Teppeveveri er en kjent, lokal kulturbedrift i Stavangerregionen. Maskinparken er tilårskommen, men lever i beste velgående med litt «pisk og gulrot» i ny og ne.

Naturlig, kortreist og trendy

Veverfamilien er stolte av sitt tradisjonelle håndverk. Samtidig må de utvikle seg, og de fanger opp moter og trender ut ifra hva kundene til enhver tid etterspør.

– Folk vil ha kortreist, ekte håndverk produsert av naturmaterialer. Vi benytter det tradisjonsrike og mekaniske håndverket, og fornyer oss i stedet med form og farge, forteller Cathrine. – Vi følger med i markedet, og har utviklet noen nye spinneteknikker og produkter. Slik blander vi tradisjon og trend, smiler den entusiastiske veversken.

Lager det folk vil ha

Det meste av produksjonen på veveriet er spesialbestillinger som utarbeides sammen med kunden, og de produserer både for privatpersoner og næringslivet.

– Oftest kontakter kundene oss direkte med spesifikke ønsker og ideer om hvordan deres teppe skal se ut. Deretter sender vi alltid arbeidsprøver for å sikre at vi har oppfattet bestillingen korrekt før vi produserer riktig størrelse og farge, forklarer hun.

 

Ull og jute gir slitesterke tepper.

Hekle ditt eget teppe


Cathrine opplever at stadig flere går vekk fra det masseproduserte og søker det unike. Teppeveveriet bidrar mer enn gjerne for å inspirere folks skapertrang.

– Det nye nå er at vi tilbyr teppeheklekurs hvor man kan lære å hekle sitt eget teppe – eller kanskje en puff?  Slik kan du dekorere hjemmet ditt med et lekkert, hjemmelaget teppe, eller gi bort en selvlaget puff til noen du er glad i, frister Cathrine, som ofte kan sees heklende på megapinner med garn fra meganøster.