Tid for gode råd


Vi er allerede i februar, og dersom du har planer om å gjøre noe med hagen den kommende sesongen, mener Kjersti Bergesen det er på høy tid å sette i gang nå.

Tekst: Ida Save
Foto: Geir Wikse, Pandorafilm

Bergesen er for mange kjent som den blide og kreative programlederen i TV2-programmet «Tid for hjem». Siste helgen i februar gjester hun Boligmesse i X Meeting Point for å gi gode råd om hage og uterom til de besøkende.

– Det er utrolig hva et godt hagerom kan gjøre for deg og boligen din. Det er en måte å utvide bruksarealet på, og en kilde til mange gode stunder alene eller i godt lag. Nå nærmer våren seg, så dersom du har større planer, bruk tiden fremover på å tenke gjennom dine erfaringer med hagen i fjor sommer. Hva fungerte, hva fungerte ikke? Satt dere og tenkte at “her burde det vært en platting”, og “der skulle vi hatt et tak”? I så fall bør du begynne å planlegge arbeidet allerede nå, anbefaler Bergesen.

– Sett deg inn i hva du trenger, og bestill håndverkere om det er nødvendig. Husk at det tar tid å finne ut hvordan du vil gjøre det, og det beste er jo å være ferdig med arbeidet før sommeren setter inn!

Noter og fiks

Om du har hage med en del planter, tipser Bergesen om å huske tilbake til hvordan de oppførte seg i fjor. 

– Hvilke planter forelsket du deg i, hvilke fikk du ikke til, og hvorfor? Bør du kanskje plante om noen stauder, flytte eller dele dem for å gi dem bedre forhold? Eller var det noe som hadde vokst seg altfor stort og tok over andres plass? Skriv det ned og husk å gjøre slikt før plantene er kommet i rask vekst. Så synes jeg du skal tenke over hvor du likte å sitte, og hva du kan tenke deg å gjøre for at det skal bli en endra bedre plass. Eller var det noe som irriterte deg gjennom hele sommeren? Skriv ned, og fiks det.

Kos deg ute allerede nå

Allerede i februar begynner solen så vidt å varme, og Bergesen oppfordrer derfor til å komme seg ut og begynne å se seg rundt.

 

– Kos deg med kaffekoppen, og legg merke til alle store og små forandringer som skjer i hagen din. Hør på fuglene. Ser du flerårig ugress, grav det opp om bakken ikke er frossen, og klipp greiner på trær og busker før de skyter knopper. Ta deg en tur på et hagesenter, og kjøp Primula, Stemorsblomster, Helleborus og annet som kanskje finnes i blomst allerede nå. Disse plantene tåler litt frost, spesielt om du setter dem på et litt beskyttet sted. Kjøp også med deg noen frøposer, mange planter trenger lang forkultivering, og kan sås inne i februar og mars. 

Programlederen avslutter med å presisere at selv om en hage krever litt innsats, byr den først og fremst på mange gleder. 

– Hagen er en levende organisme, som byr på overraskelser og forandrer seg fra år til år, noe som er kjempekjekt. Husk derfor at du må ha en god stol du kan drasse med deg rundt så du kan nyte hagen akkurat der du vil, oppfordrer Bergesen med et smil. 

Kjerstis beste tips til deg som skal pusse opp:

  • Tenk deg godt om og lag helst skisser.
  • Ta utgangspunkt i dine egne behov, slik du lever.
  • Lag et budsjett og prioriter. Husk at belysning er like viktig som møbler.
  • Lag en god plan – og følg den.
  • Ikke kjøp ting på impuls, vit at det passer og at du har bruk for det.