Spennende solcellesatsing i Stod


Binde Eiendom planlegger 20 boenheter på Vassinghaugen i Stod. Boligene skal leveres med solcellepaneler og vil ha svært gunstig energibruk.

Tekst og illustrasjon: Binde Eiendom

– Dersom vi får solgt sju av ti leiligheter i det første byggetrinnet i løpet av mai, og såfremt det ikke skjer noe uforutsett, kan det første bygget stå ferdig til påska 2019, sier daglig leder i Binde Eiendom, Jørgen Binde.

Eiendomsselskapet har jobbet med planene om et boligprosjekt i Stod helt siden ideen til prosjektet ble sådd i et bolystmøte i april i fjor. Etter hvert som planene har tatt form, har også tegningene blitt tilpasset innspill fra en prosjektgruppe for boliger i bygda. Blant annet har det vært spørsmål om alternative energikilder, noe Binde Eiendom har tatt til etterretning.

Energieffektive løsninger

– Vi har nylig bestemt at boligene skal leveres med solcellepaneler for å utnytte energien fra sola, forteller Binde.

Ettersom Binde Framtid, et nylig opprettet søsterselskap, har energirådgivning og energibruk som sitt arbeidsfelt, var det naturlig å trekke energirådgiver Magnus Vågen inn i arbeidet med å gjøre Vassinghaugen til et effektivt energiprosjekt.

– Solenergi fra solcellepanelene skal varme opp varmtvannet for gulvvarmen i boligene, spesielt badegulv. Vi tenker også at solenergi kan bidra til belysning utvendig, gatelys, lys i parkeringskjeller, elbillading, samt drive sirkulasjonspumper og ventilasjon i kjelleren, forklarer Vågen.

Alt av overskuddsenergi kan lagres i batteri og brukes i perioder hvor det er høyt strømbruk. Energihull og stabil varme Jørgen Binde forteller at det også skal bores to energihull, som sammen med solcellepanelene forsyner boligene med stabil varme.

– Boligene leveres med vannbåren gulvvarme i bad, stue, kjøkken og gang som i hovedsak besørges av en væske-vann-varmepumpe med tilgang til energihull i grunnfjellet, sier Binde.

Kald væske går ned i energihullet, og kommer opp igjen noe varmere ettersom grunnvannet har en stabil temperatur.

Driftsøkonomiske fordeler

Både han og Vågen er spente på hvordan prosjektet blir mottatt av potensielle kunder. Det som i hvert fall er sikkert, er at boligene er av interesse. Meglerfirmaet Boli AS har allerede har flere navn på blokka og eiendomsmegler Tomas Høin antar at Vassinghaugen blir realisert:

– Jeg har stor tro på dette prosjektet. Flere av interessentene har allerede signalisert at de ønsker å kjøpe, sier Høin.

Lave felleskostnader

Første byggetrinn består av fire fireroms boenheter, fire treroms og to toroms fordelt på to etasjer. Hver bolig har balkonger med overbygg, parkett i alle rom og god lydisolering mellom enhetene.

– Det blir parkeringskjeller med boder, heis og trapperom. Jeg tror også det er en fordel at boligene ligger like ved butikken i Stod og nært inntil turstier i området, sier Binde.

Prosjektet skal selges som boligbyggelag, og ifølge Innherred Boligbyggelag vil boenhetene få lave felleskostnader.