Spar penger med varmepumpe


Fra 2020 blir det forbudt å bruke fossil olje eller parafin til oppvarming av boliger i Norge. Heldigvis finnes det miljøvennlige alternativer du kan bytte til.

Tekst: Ida Save
Foto: Energiverket

– En oljefyr er lite gunstig både for lommeboka og miljøet, faktisk forurenser oljefyren like mye som fire til åtte personbiler i løpet av et år. I tillegg klarer den ikke å utnytte mer enn 70 80 prosent av oljen du fyrer med, forteller Richard Granskogli, daglig leder i Energiverket.

Om du fjerner oljefyren og bytter den ut med en fornybar varmeløsning i løpet av 2018, kan du få 55.000 kroner i støtte fra Enova. Men vær rask, for i 2019 halveres oljefyrstøtten, og venter du til 2020 er det ingen støtte å få.

Energiverket anbefaler å bytte til en varmepumpe, nærmere bestemt en bergvarmepumpe.

– Bergvarmepumpe har både størst utnyttelsesgrad og lengst levetid. Den henter miljøvennlig, fornybar og gratis energi fra fjellet hvor det er en stabil temperatur året rundt, og fordi den ikke står ute i vær og vind, er levetiden opp mot 30 år, forklarer Granskogli.

Han legger til at du med en bergvarmepumpe kan redusere energiforbruket med 60-80 prosent, sammenlignet med en oljekjele.

Flere alternativer

Har du problematiske grunnforhold, som for eksempel at det er for langt ned til fjell, eller om du bor over et parkeringshus, tuneller eller lignende, kan luft til vann-varmepumpe være et godt alternativ.

– En god luft til vann-varmepumpe reduserer energikostnadene dine med 50-70 prosent. Den har en levetid på rundt 15 år, men er rimeligere enn en bergvarmepumpe fordi du slipper kostnadene med å bore en energibrønn, forteller Granskogli.

Lønnsomme fra første dag

Han presiserer at man må tenke fram i tid når man skal bytte ut oljefyren, og at man faktisk kan spare store summer på å installere en varmepumpe.

– Se hva du vil spare flere år fram i tid. Noen går for den lettvinte løsningen som er billigst der og da, men taper deretter store beløp årlig som følge av langt mindre besparelse. Investerer du eksempelvis 100.000 kroner i en varmepumpe og får denne installert, kan du spare 20-30.000 kroner i året i strøm eller oljeutgifter. Selv om du må låne disse pengene med en rentekostnad på rundt 4.000 kroner i året, vil dette være lønnsomt allerede fra første dag, sier Granskogli, som har mange suksesshistorier å vise til.

– En av kundene våre brukte før 6.000 liter i året med en literpris på 10 kroner. Årskostnaden ble da på 60.000 kroner, men da de byttet til varmepumpe fikk de en strømkostnad på kun 1.000 kroner i måneden. Det betyr en årlig besparelse på nær 50.000 kroner. De store besparelsene gjør valget enkelt for mange, men har du flere spørsmål om varmepumpe, er det bare å ta turen innom vår stand på messen, avslutter Granskogli.