Skatter fra fjæra


Kenneth Mikalsen og familien er mye ute i skog og mark. Med hytte på Sørlandet, blir det mange turer i fjæra. Kona til Kenneth spurte en dag om han kunne lage et skap av noe drivved de fant på en strand. Nå selger de småmøbler på bestilling og har åpnet nettbutikk.

Kenneth lager både hyller, knaggrekker, lysestaker, bilderammer og lampeføtter, og nå sist et øltappetårn. Det meste kan lages av drivved. Nettbutikken gikk live sommeren 2021, og er en hobby, i tillegg til fulltidsjobber for både han og kona.

Nå samler hele familien drivved og koser seg over å se potensialet i hver enkelt planke. Til og med nærmiljøet har engasjert seg, og tipser Kenneth om hvor han kan finne gode emner.

– Jeg bearbeider ikke materialene så mye, opplyser Kenneth, som er utdannet ingeniør. Han skyller dem fri for sand og blåser dem tørre. – Det opprinnelige uttrykket skapt av naturkreftene gjør hver planke unik, forteller han. Det er mye gjensbrukselementer i det øvrige utstyret som må til også, unntatt elektriske komponenter.

Drivved passer inn i alle typer interiør. Det skaper kontrast, bringer naturen inn, og gjør seg like godt i et funkishus av glass og betong, som i et gammelt trehus.

– Jeg lager også møbler av materialer kunden selv har. Det kan være for eksempel planker fra et hus som skal rives og som har vært i familiens eie i generasjoner, sier Kenneth.

– Alle drivvedproduktene blir seriemerket, og på sikt skal også sporbarhet bli mulig. Da kan kunden få vite eksakt hvor møbelet kommer fra – det vil si, hvor det strandet hen. Opprinnelsen vet vi jo ikke noen om, men vi kan lage historier og bruke fantasien, avslutter den driftige gründeren av HeilV, som gleder seg til å stille ut på Boligmesse i Sandnes.

 

Tekst: Ann-Helen Haaning Johnsen
Foto: Kenneth Mikalsen