Slik skaper du et uterom du trives i: – Det er uendelig med muligheter
Kun fantasien setter grenser når det kommer til utformingen av uterommet, enten du ønsker å fornye hage, gårdsplass eller inngangsparti.
Tekst: Ida Save
Foto og illustrasjoner: Asak Miljøstein AS
– Det er uendelig med muligheter, så her er det bare å være kreativ, mener Halvor Lund.
Han er distriktsansvarlig i Asak Miljøstein, som leverer alt fra belegningsstein, heller, mur, kantstein og blokker, til utelys, overflatedrenering og fugesand.
– Asak representerer norsk industrihistorie fra 1916, og har produksjonsenheter i Bodø, Stjørdal, Fetsund, Hønefoss og Kristiansand. Og vi leverer til hele landet, forteller Lund.
Skap en dynamisk hage
Distriktsansvarlig i Asak har mange gode tips til hva du kan gjøre med uterommet.
– Når det gjelder hagen, er dette en plass man gjerne nyter sammen med andre. Hva med å bygge et utekjøkken, en benk eller lignende? På våre nettsider har vi flere oppskrifter på hvordan du gjør dette på egen hånd, tipser Lund.
Har man en flat tomt, anbefaler han å tenke gjennom om du trenger den store plenen, eller om du heller vil skape en dynamisk uteplass ved hjelp av høydeforskjeller. Dette kan gjøres både ved å fylle opp eller senke terrenget.
Om man etablerer en uteplass som er lavere enn hovednivået, kombinert med at noe av massen legges på den mest vindfulle siden, oppnår du en lun og koselig uteplass.
God skjerming
Høydeforskjeller vil også kunne øke bruksverdien på en skrå tomt, enten du bor i enebolig eller rekkehus i hellende terreng.
– Her kan man for eksempel kombinere trapp, mur og beplantning. Horisontale plantekasser i mur gir god arbeidshøyde og forenkler vanning og luking. Punktbelysning i trappen bidrar til sikker ferdsel og knytter øvre nivå sammen med nedre nivå i hagen, forklarer Lund.
Har man rekkehushage, anbefaler han å legge opp til god skjerming i materialer som tre eller stein i stedet for grønne hekker. I tillegg kan man bruke pergola eller solseil for å etablere følelsen av tak, noe som også vil fungere som solskjerming.
Verdifull gårdsplass
Selv om det er hyggelig med en velstelt hage, er det minst like viktig med en ordentlig gårdsplass.
– En pen gårdsplass er ikke bare en investering i redusert tid til stell og vedlikehold av uteområdet, det øker også eiendommens verdi. Førsteinntrykket er i mange sammenhenger viktig, spesielt når du skal kjøpe bolig. En pent opparbeidet gårdsplass er en viktig del av fasaden, og vil dermed bidra positivt til det avgjørende førsteinntrykket, sier Lund.
Men gårdsplassen skal ikke bare gi et godt førsteinntrykk, den skal også dekke flere viktige funksjoner. Lund anbefaler derfor å erstatte de små flatene med gressplen rundt husveggene med faste flater som er mer bruksvennlige, for eksempel heller eller belegningsstein.
God stemning med lys
Ifølge Lund er lys en svært viktig del av uterommet, og derfor noe man bør tenke på tidlig i planleggingsfasen.
– I Norge blir det fort mørkt, og da er det fint å kunne lyse opp gårdsplassen og inngangspartiet. Ikke bare fordi det er funksjonelt og viser vei, men også for å skape god stemning, dybde og få området til å virke større.
Utelys kan også bidra til å gjøre hagen mer spennende.
– En enkel spot i for eksempel et bed, sørger for effektlyssetting i busken, eller hva med å lyse opp det store, fine treet? Bare pass på så du ikke blender naboen.
Utelys med LED-system
Når det gjelder valg av belysning, anbefaler Lund Asak sitt in-lite-system, som tar i bruk det aller siste innen LED-teknologi.
– Lampene har lavt strømforbruk og lang levetid. Systemet er basert på 12 volt, slik at du kan utføre monteringen selv.
Han presiserer at en god plan er viktig også når det gjelder belysning.
– Skissér opp hvor du ønsker belysning. Når du har bestemt deg for antall lamper, velger du kabel og transformator tilpasset watt-forbruket. Dersom du ønsker lampene montert i stein, heller eller mur, kan du bestille med ferdig boret hull for montering, avslutter Lund.
Sjekkliste
Dette bør du tenke gjennom før du går i gang med store og små hageprosjekter:
- Hvilken del av tomten ønsker du å oppgradere?
- Lag en liste over egne ønsker og behov.
- Er det spesielle utfordringer ved tomten? For eksempel vind, solforhold eller innsyn.
Kilde: Asak Miljøstein AS/asak.no