Se opp, se ut og se fremover – interiørtrendene for 2022


Om du planlegger et stort eller lite oppussingsprosjekt, eller om du bare ønsker deg noen små forandringer i heimen, er sjansen stor for at du får det gøy i prosessen! I 2022 er det er lov å leke seg, og størst effekt får du ved hjelp av friske, klare farger og bruk av mønster.

Varm og trygg – ikke kjedelig! Hele rommet er fargesatt ton-i-ton med en varm palett som gir en lun, omsluttende og trygg følelse. Men så er det tilført lekne mønster på både gulvteppe, sofaputer og kunst, og det hele blir derfor veldig personlig, og alt annet enn kjedelig. Veggfargen heter Uluru Haze, og er skapt av KOI Fargestudio for malingsprodusenten Pure & Original.

Det er helt klart en optimisme å spore i det interiørfaglige landskapet. Og et skifte! Fargene blir friske og klare, stilen mer leken, og det totale bildet litt lysere enn vi har sett de siste årene. Den største forandringen ligger i at både vegger OG tak fargesettes. Det samme gjelder for listverk og dører. Taket og/eller listene kan selvsagt fremdeles være hvite, men da skal det være et bevisst valg, og ikke noe som gjøres på autopilot.

Fargelek. I denne stuen har både vegger og tak fått fargen 8565 Hope, mens veggen til høyre er malt i 6384 Wish – begge fra Jotun, og begge både friske og klare farger. Ikke vær redd for å sette sammen ulike farger, og ikke vær redd for å male taket i noe annet enn hvitt! Før du svinger malekosten på de store flatene, kan du med hell leke deg med fargeprøver for å sikre at du blir fornøyd.

Ved å tilføre elementer med mønster får du en lekenhet inn i interiøret. Det er flere måter å gjøre det på: Dersom du ikke skremmes av et oppussingsprosjekt, kan tapet gjøre susen, mens om du ønsker stor forandring med minimal innsats, kan et gulvteppe være tingen for deg. Mønster kan du også tilføre via gardiner, pynteputer, servise eller sengetøy.

Wow-effekt til stuen med mønstret gulvteppe. Så enkelt kan det altså gjøres; Legg inn et gulvteppe med et mønster eller et stort motiv, og voilà – stuen vil oppleves som ny! Raskere forvandling skal du lete lenge etter. Dette gulvteppet er designet av britiske Orla Kiely, og er håndtuftet i ull fra New Zealand. Finn din nærmeste forhandler på inhouse.no/stores.

Side om side med den lekne trenden, råder en annen trend; nemlig den som ved et vennlig, varmt og mykt uttrykk skal gi oss følelsen av trygghet i hjemmet. Og er det dette du lengter etter, så bruk gjerne alle triksene i boka for å gjøre hjemmet eller hytta til den ultimate trygge og rolige basen i livet. Det gjør du ved å ty til en sart eller varm fargepalett, buede og myke former, bruk av naturmaterialer – spesielt treverk – variasjon i materialbruk og produkter med taktile overflater.

Nesten sakralt. Fargene har kommet for å bli – også i de lyse interiørene. De duse pastellfargene gir rommet et sofistikert preg, buen gir en mykhet til et ellers stramt miljø, og det vakre gulvet i basket weave-mønster gir en varm lød, samt at det er et naturelement som tilfører trygghet og ro. Noble Oak, Art Deco, Tarkett.
Til å ta og føle på. Gjenstander med taktile overflater tilfører noe ekstra, noe for sansene. Bland myke, glatte overflater med ru overflater, fin porselen med røft treverk osv. Puten Udine og pleddet
Monza selges hos Møbelringen.
Natur tak(k). Ønsker du å gi rommet et løft, kan et tak med spileplater fra Jønland være løsningen.
Rommet får et særpreg, og du får et naturmateriale inn som gir en beroligende og lun følelse. Treverket vil motvirke noe klang i rommet, men sliter du veldig med akustikken,
kan platene også leveres med ekstra lyddemping, jonland.no.

Mange vil kanskje kjenne at de ønsker en miks av de to ovennevnte trendene, og det er selvsagt lov til å blande fritt. Skap en rolig base hvor det adderes noen lekne elementer i friske, klare farger, eller et mønster som tar litt for seg, for å få inn en dose glede og optimisme i boligen. Og inspirasjonen: Se opp til sola, se utover landskapet, og se fremover mot en ny, glad og trygg tid!

Glass-glede. Swirl, designet av den norske kunstneren Camilla Prytz, er en serie munnblåste glass fra Magnor. Serien kommer i seks ulike farger, så alle kan finne sin favoritt.

 

Tekst: Birgit Torkildsby
Foto: Produsentene
Hovedbildet:
Tryll med tapet. Ved å tapetsere, kan du forvandle et nøytralt kjøkken til en personlig oase. Velger du et mønster du elsker, blir du garantert ikke lei! Blomsterhav 2054 fra BoråsTapeter selges hos Fargerike, Byggmakker, Nordsjö Idé & Design, Maxbo med flere.