Otto om godt verktøy, harmoni og inspirasjon
Otto har mange jern i ilden. Han deler gjerne tips og råd, og er opptatt av menneskelige relasjoner i oppussingsprosjekter. Det er viktig for ham å understreke at vi ikke må ta ting så alvorlig. Det må være lov å gjøre feil.
Otto gleder seg til alt åpner opp igjen. Han er ikke alene om det. Mange har hatt oppussingsprosjekter gjennom pandemien. Det gjelder også Otto. Han forteller at han er et prosjektmenneske, og tar sjelden fri. Når vi går tilbake til normalen, vil mange av oss fortsette med nye prosjekter. Det er en egen livsstil, en drivkraft
som gir stor glede og mestringsfølelse. Og akkurat det siste: mestringsfølelse, er viktig for Otto.
– Jeg får aldri sagt det ofte nok: Gjennom å prøve og feile blir vi tryggere og tørr mer. Mitt slagord er: Alt kan bygges om du VIL. Om noen har gjort det før deg, klarer også du det. Og la andre slippe til! Involver partneren din og ungene dine og la dem hjelpe til. Mestringsfølelse gjør godt for både initiativtaker og medhjelpere.
Harmoni i heimen
Vi kjenner Otto som hobbypsykolog og prosjektansvarlig for store oppussings- og ferdigstillelsesprosjekter på TV. Han fortsetter engasjert.
– Jeg synes harmoni er så utrolig mye viktigere enn krav. Om det blir noen feil, javel. Alt trenger ikke være perfekt. Det er jo ingen som pusser opp en gang for alltid! Det går an å male en vegg på nytt eller foreta andre justeringer. Han drar på skuldrene, og så ler han litt.
– For de fleste menn som har funnet seg en dame, kommer det ønsker om oppussing. Det finnes unntak, men som regel er det damene som ønsker forandring. Og la oss si det som det er: Det er ikke så mange menn som ser forskjell på små nyanser av hvitt og vil bruke tid på å vurdere det før de begynner å male en stuevegg. Otto synes det er fint at par utfyller hverandre og kan bidra til å skape noe nytt sammen.
Godt verktøy er mer enn halve jobben
– Jeg pleier å si at godt verktøy er mer enn halve jobben. I utgangspunktet kan du bygge et hus med en skrudrill og en stikksag. Det blir ikke så pent, det vil ta veldig lang tid og er nok ikke helt innenfor HMS-reglene. Men du kan gjøre det. Han ler høyt. Skal du begynne med prosjekter, og ikke helt vet hva du virkelig trenger, tipser Otto om basisverktøyet du bør ha tilgang til: hammer, bits, bordsag, stikksag, kappsag, tommerstokk, blyant, vater og kniv. Og godt arbeidstøy og beskyttelsesutstyr. Det siste er viktig for funksjonalitet, effektivitet og sikkerhet.
– Og pass alltid veldig godt på øynene dine, understreker Otto. Han har nok sett og opplevd noen episoder gjennom alle årene han har holdt på i oppussingsbransjen.
Inspirasjon og tips
Det finnes masse spennende på nett. Via Google finner du lett både inspirasjon og videoer som viser alternative løsninger, og hvordan du skal gå frem for å lage dem. Men Otto advarer.
– Det finnes veldig mange ulike nettsteder, og enkelte av dem er ikke så seriøse. Noen ganger finner man motstridende råd og fremgangsmetoder hos forskjellige avsendere. Vær kildekritisk og sats på anerkjente kilder. Da blir resultatet best. Han tipser også om Pinterest som inspirasjonskilde.
– Der finner du det meste, forteller han. For opplæring, har Otto startet teamotto.no. Det er en abonnementstjeneste med filmer som viser hvordan du skal gå frem i de fleste oppussingssituasjoner. Her viser han mange triks for følgerne sine.
– Men bruk alltid fagfolk til arbeid som inkluderer strøm og vann, om du ikke selv er elektriker eller rørlegger, oppfordrer han. Og bærende konstruksjoner må du la profesjonelle ta seg av. Det sparer deg for mye bryderi, gir trygghet for fagmessig gjennomføring, og gjør at du ikke får forkortet forsikringen, om noe skulle oppstå. Otto deler gjerne av kunnskapen sin til alle han møter. Snakk med ham om hus og oppussing, og tips og råd kommer som perler på en snor.
– Alle tror for eksempel at de skal bruke kiler ved bytte av dører og vinduer. Treverk beveger seg og da blir det sprekker. Bruk heller dørsylindere og bytt ut isoleringsdytt med dør- og vindusskum. Da får du det beste utgangspunktet også når det gjelder isolering.
Tekst: Ann-Helen Haaning Johnsen
Foto: Bård Gundersen