Mer enn bare peiskos


Høsten er her, og det er tid for oppvarming av boligen. En vedbasert varmekilde har flere fordeler. På Boligmesse er det ofte med utstillere som tilbyr en rekke peismodeller. De gir deg også gode fagbaserte råd, slik at du velger det som er best egnet for ditt behov.

Fordeler med peis

Det er hyggelig å både se og høre lyden av knitrende ved, men nå har også vedfyring fått en renessanse av flere grunner. Med stadig høyere strømpriser, er fyring med ved et godt økonomisk alternativ. Peis er også en sikker oppvarmingskilde. Om strømmen skulle gå, har du beredskap til oppvarming av boligen når det er kaldt ute.

Foto: Rais

Trender

Selv om peis primært handler om varme, er utseendet viktig. Peisen skal passe inn i interiøret. Varmelagrende og vakre klebersteinsovner har blitt svært populært som følge av dyr strøm.

Foto: Norsk Kleber

Høye ovner er mer etterspurt enn lave, og skal du bygge inn peisen, er slette fronter og rene linjer – gjerne i betong – foretrukket av mange. Peisovner kommer i mange varianter. Flere modeller har ulike farger slik at de passer perfekt inn i det øvrige interiøret.

Foto: Contura

Klimanøytral vedfyring

Ifølge bransjeforeningen Norsk Varme, er fyring med ved klimanøytralt når du benytter en rentbrennende ovn. Det er like mye Co2-utslipp ved å la veden råtne i skogen opplyser de. Det har siden 1965 vært en stor utvikling av peiskonstruksjoner. Økt virkningsgrad og lavere utslipp, gjør dagens vedpeiser til et godt alternativ, også i et utslippsperspektiv. Forholdsregler man kan ta er å bytte til en rentbrennende ovn og fyre riktig med hardved. Både bjørk, ask, lønn, eik og bøk regnes som hardved.

Foto: Wiking

Få hjelp av profesjonelle når du skal installere en ny peis. Da er du sikker på at monteringen gjøres riktig og er i henhold til forskrifter.

 

Tekst: Ann-Helen Haaning Johnsen
Foto: Produsentene via Varmefag Drammen