Er hagestue, pergola eller drivhus på ønskelisten din?


Mange vil forlenge sommerfølelsen. Med hagestue, pergola med screens eller drivhus/orangeri, kan du være “innendørs” ute mye lenger.

Til Boligmesse kommer flere utstillere som forlenger sommersesongen. En av dem er Uteluksus som tilbyr måltilpassede løsninger, med vedlikeholdsfrie alternativer i aluminium og glass/polykarbonatplater (alt fra enkeltpakker til komplette prosjekter).

Forskjell på hagestue og vinterhage

Vinterhage er isolert for helårsbruk. Den inngår i husets boareal og er derfor søknadspliktig hos kommunen. En hagestue er ikke isolert og areal inntil 15 m2 er ikke søknadspliktig. Hagestuen kan være frittstående eller tilknyttet husvegg.

Pergola

Mange ønsker seg pergola hvor taket kan åpnes eller lukkes avhengig av været. Innramming med glass/screens skaper en lun stemning. Pergola er ikke søknadspliktig, uansett størrelse. Velg lameller eller duk i taket som kan åpnes og lukkes etter behov. Nyttig tilbehør er spesielt tilpasset belysning, varmelamper og
fjernkontroll for takregulering.

Drivhus/orangeri

Grønne fingre får ekstra hjelp med et drivhus. Det finnes både standardutgaver og løsninger for spesialmål. Vurder tilbehør som vanningssystem, hyller og automatiske vindusåpnere ved gitte temperaturer. Drivhus er også perfekt for avslapning. Om du ønsker noe mer forseggjort, er orangeri tingen. Her er det glass og fine detaljer for gode stunder alene eller sammen med familie og venner.

Fremgangsmåte

1. Behovsanalyse: Bruksformål? Størrelse? Beskyttelse mot stekende sol og regn og/eller skjerming mot vind eller innsyn? For drivhus/orangeri: Er planter eller avslapning i fokus?
2. Kartlegg hos kommunen gjenværende utnyttelsesgrad av tomt for hagestue større enn 15m2.
3. Må det bygges/støpes fundament? Gjør du det selv eller vil du sette bort jobben?
4. Ta mål og kontakt leverandøren for tilbud. Vil du ha komplett leveranse m/montering?
5. Signer kontrakt når dere er enige om innhold og pris.
6. Leverandøren kontrollmåler på befaring, men kan også rådgi deg tidlig i prosessen.
7. Leveringstid er normalt 8-12 uker (Uteluksus). Til Boligmesse i Drammenshallen kommer både Uteluksus, Villamarkisen samt Sol og tak. De tilbyr en lang rekke flotte muligheter for ditt hus og hage.

 

Tekst: Ann-Helen Haaning Johnsen
Foto: Uteluksus