Interiørkunstneren
Aina Sollie Steen er både billedkunstner og interiørdesigner. Hun er mest kjent fra Tid for hjem og Sommerhytta på TV2, Brente Minner samt flere sesonger av Sinnasnekker’n på TVNorge. Som interiørdesigner og dommer har vi opplevd hennes positive engasjement på TV-skjermen. Det er lett å forstå at hun elsker jobben sin.
«Det sies at klær skaper folk. Tingene rundt oss hjemme sier også noe om oss.»
Det første Aina automatisk registrerer når hun kommer inn i et rom er plassering av møbler, soneinndelingen og harmonien i dette. – Jeg kjenner det liksom fysisk i kroppen om det ikke stemmer og er disharmonisk, forteller hun. Når balansen er feil og mangler «flyt», blir rommet fort urolig. Et rom med flyt er et godt sted å være.
Aina har alltid vært opptatt av interiør. – Så lenge jeg kan huske har jeg hatt interesse for farger, interiør og møblering av rom, fortsetter hun. Det hele startet i dukkehuset på jenterommet hvor Ken og Barbie fikk liten oppmerksomhet. Jeg var mer opptatt av å skifte atmosfære i rommene i dukkehuset ved hjelp av enkle grep. En venninne spurte meg en gang i 11-12-årsalderen om jeg fortsatt lekte med dukker. Det var litt flaut. Huset ble flyttet ned i kjelleren. Der kunne jeg holde på videre med min hemmelige pasjon. Aina ler godt.
Inspirasjon til arbeidet
Aina finner inspirasjon i mange ulike sammenhenger. – Når man er født estetiker, tenker man alltid i bilder og farger. Alt blir visuelt på en måte: En god samtale som utvider horisonten, reiser, naturen, matopplevelser, musikk, fargesammensetninger i ute- og innerom. Vi kan finne komposisjoner og former som inspirerer og harmonerer overalt rundt oss.
– Jeg har arbeidet med å skape folks hjem i over 25 år. Det er et privilegium å få lov til å bistå så nært på. Og så er det spennende å bli kjent med menneskene som bor i rommene. Menneskene er jo det viktigste. Jeg jobber også som interiørstylist for magasiner som Bonytt og Maison, og løser visuelle oppgaver innen utstillingsdesign og reklame. Jeg designer for lama.com og har min egen interiørkolleksjon som består av servise, lykter, fat og tekstiler.
Prioriterer fortsatt tid til kunsten
Kunst har alltid vært en del av Ainas virke. – Og det vil det alltid være, understreker hun og fortsetter: – Å male og skape fritt uten å ta hensyn til andres ønsker er godt for både kropp og sjel! Heldig er jeg som kan bruke kunsten i jobbsammenheng via utsmykning i kommersielle prosjekter, så vel som å bidra til å gjøre noens stue mer personlig.
Interiørtrender fremover
Tiden vi lever i gjenspeiler alltid formspråket rundt oss. I en urolig verden, og ikke minst gjennom pandemitiden som nå ligger bak oss, søker vi til varmere farger som trygger og jorder oss. Brune og beige toner tar over for den grå basen. Vi oppsøker naturen, men ønsker også å ha den tettere på inne i hjemmene våre. Nå er det bærekraft og kortreist som gjelder. Kvalitet fremfor kvantitet. Vi mikser tresorter. Og naturelementer som jute og kurv, stein og betong blir en større del av innemiljøet vårt. Tekstiler som lin, ull, skinn og fløyel får fortsatt plass. Overflatene blir enda mer taktile. Teksturer luner og skaper en rolig og trygg atmosfære i en nedtonet palett.
Ukene på Sommerhytta
Aina har vært dommer gjennom flere sesonger av Sommerhytta på TV2. Hun er klar på hva det beste med serien er: – Jeg gleder meg stort over herlige kolleger foran og bak kameraet i de ti intense opptaksukene vi går gjennom til hver sesong, forteller hun.
– Det er veldig gøy at interiør og oppussing engasjerer – og at seertallene bare stiger og stiger. Utfordringen hvert år er selvfølgelig at det kun er én premie og fire par som jobber like hardt. Det er vondt å se at noen må tape. Men det er reglene når man velger å melde seg på et program som dette, og vinnerparet får jo en fantastisk premie!
Opplev Aina på scenen i Drammenshallen fredag 29.10 og lørdag 30.10. Da vil hun snakke om hvem vi er når vi er hjemme og gi konkrete råd om hvordan du skaper ditt drømmehjem uavhengig av stil. Hun vil også ta for seg trender og fargebruk.
Tekst: Ann-Helen Haaning Johnsen
Foto – hovedbilde: Margaret M. de Lange